Няколко факта за отделителната система, които доказват колко важна е тя

Няколко факта за отделителната система, които доказват колко важна е тя
pixabay

Човешкото тяло е сложно и забележително творение, функциониращо чрез сложна мрежа от системи и органи. Една такава система, често пренебрегвана, е пикочната система. В тази статия ще разгледаме удивителните факти за пикочната система, хвърляйки светлина върху нейната структура, функции и значението на различните ѝ компоненти.

Въведение в пикочната система

Пикочната система, известна още като отделителна система, е отговорна за производството, съхранението и елиминирането на урината. Съставена от няколко органа, включително бъбреци, уретера, пикочен мехур, пикочната система работи неуморно. 

Бъбреците: майстори на филтрацията

Бъбреците, органи с форма на бобчета, разположени от двете страни на гръбначния стълб, са ключовите играчи в пикочната система. Те изпълняват основната функция на филтриране на кръвта, за да премахнат отпадъчните продукти и излишната вода, като в резултат на това произвеждат урина.

Всеки бъбрек съдържа около един милион малки филтриращи единици, наречени нефрони, които помагат в процеса на филтриране. Въпреки малкия си размер, бъбреците получават значителна част от кръвоснабдяването на тялото, приблизително 20%. Бъбреците също така филтрират удивителните 120 до 150 литра кръв дневно, произвеждайки около 1 до 2 литра урина, което надхвърля размера им.

Уретерите: транспортиране на течно злато

Уретерите, тънки тръбички, свързващи бъбреците с пикочния мехур, действат като канали за урина. Тези мускулни тръби задвижват урината с помощта на перисталтиката, която е ритмично свиване на мускулите. След това те транспортират урината от бъбреците до пикочния мехур за временно съхранение. Уретерите играят решаваща роля за осигуряване на еднопосочния поток на урината и предотвратяване на обратния поток, който може да доведе до инфекции на пикочните пътища.

Пикочният мехур: резервоар за урина

Пикочният мехур, кух мускулест орган, разположен в таза, служи като временно хранилище за урина. Неговата разширяема природа му позволява да поеме различни обеми урина, преди да се появи усещането за необходимост от уриниране. Като такъв, пикочният мехур може да побере от няколко милилитра до почти литър урина. Като цяло средният пикочен мехур на възрастен може да побере приблизително 400 до 600 милилитра урина. Въпреки това, усещането за необходимост от уриниране обикновено възниква, когато пикочният мехур е наполовина пълен.

Мускулните стени на пикочния мехур се свиват по време на уриниране, изхвърляйки натрупаната урина през уретрата. Тези мускулни контракции се контролират от автономната нервна система. 

Уретрата: изходният път

Уретрата е последният компонент на отделителната система, служещ като канал, през който урината се изхвърля от тялото. Мускулите на уретралния сфинктер помагат за контролиране на потока на урината и предотвратяват изтичане.

При мъжете уретрата има двойна функция, позволявайки преминаването както на урина, така и на сперма, докато при жените тя е предназначена единствено за елиминирането на урината. Дължината на мъжката уретра е приблизително 20 сантиметра, докато женската уретра е значително по-къса, с размери около 4 сантиметра. Тази анатомична разлика обяснява по-високата честота на инфекции на пикочните пътища при жените.

Филтриране и отстраняване на отпадъци

Основната функция на пикочната система е да филтрира кръвта и да премахва отпадъчните продукти, генерирани от метаболитните процеси в тялото. Бъбреците действат като естествена система за филтриране, като селективно филтрират токсините, излишната вода и отпадните вещества като урея, пикочна киселина и креатинин от кръвния поток. След това тези вещества се елиминират като урина.

Баланс на течности и електролити

Пикочната система също играе решаваща роля в регулирането на баланса на течности и електролити в тялото. Освен филтрирането на отпадъците, бъбреците са отговорни и за повторното усвояване на основни вещества като глюкоза, вода и електролити като натрий, калий и калций.

Чрез регулиране на реабсорбцията на вода и електролити, бъбреците спомагат за поддържането на подходяща хидратация и нива на електролити. Този баланс е от съществено значение за поддържане на здравословно кръвно налягане, поддържане на нервната и мускулната функция и осигуряване на оптимално функциониране на различни телесни системи.

Киселинно-алкалният баланс

Пикочната система допринася значително за киселинно-алкалния баланс на тялото, като помага за регулиране нивото на pH на телесните течности. Бъбреците могат селективно да реабсорбират или отделят водородни йони и бикарбонатни йони, за да поддържат pH на кръвта в тесен диапазон. Този деликатен баланс е жизненоважен за правилната ензимна функция, дихателната функция и цялостното клетъчно здраве.

Регулиране на кръвното налягане

Бъбреците също играят основна роля в регулирането на кръвното налягане чрез системата ренин-ангиотензин-алдостерон. Когато кръвното налягане на човек спадне, бъбреците освобождават ензим, наречен ренин, който инициира каскада от реакции, водещи до производството на ангиотензин II. Ангиотензин II свива кръвоносните съдове и стимулира освобождаването на алдостерон, хормон, който подпомага задържането на натрий и вода. След това това повишава кръвното ви налягане.

Производство на хормони и червени кръвни клетки

Бъбреците произвеждат хормон, наречен еритропоетин. Този хормон стимулира костния мозък да произвежда червени кръвни клетки. Червените кръвни клетки са отговорни за транспортирането на кислород в тялото и тяхното производство е жизненоважно за поддържане на адекватна оксигенация и предотвратяване на анемия.

Инфекции на пикочните пътища

Въпреки че пикочната система е забележително ефективна, тя е податлива на разстройства и заболявания. Едно често срещано заболяване на пикочната система са инфекциите на пикочните пътища.

Тези инфекции възникват, когато бактериите навлязат в пикочната система, което води до инфекция и възпаление. Симптомите могат да включват често уриниране, усещане за парене по време на уриниране, мътна или миришеща урина и болка в долната част на корема. Инфекциите на пикочните пътища са по-чести при жените, отколкото при мъжете, поради разликите в анатомията.

Камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците са твърди отлагания, които се образуват в бъбреците, когато има дисбаланс в състава на урината. Тези камъни могат да варират по размер от малки зърна до по-големи маси, причинявайки силна болка, докато преминават през пикочните пътища. Рисковите фактори за камъни в бъбреците включват дехидратация, диета с високо съдържание на натрий и оксалати, определени медицински състояния и фамилна анамнеза за камъни в бъбреците. Честите симптоми на камъни в бъбреците включват силна болка в гърба или отстрани, кръв в урината и често уриниране. 

Уринарна инконтиненция

Друго често срещано заболяване на пикочната система е уринарната инконтиненция. Уринарната инконтиненция се отнася до неволно изтичане на урина, често причинено от отслабени мускули на тазовото дъно или проблеми с нервите, контролиращи пикочния мехур. То може значително да повлияе на качеството на живот на индивида и е по-често при по-възрастни хора, особено жени, които са преживели раждане.

Задържане на урина

Задържането на урина е невъзможността за пълно изпразване на пикочния мехур, често поради запушване или отслабени мускули на пикочния мехур. Може да причини дискомфорт, често уриниране или пълна невъзможност за уриниране. 

Хронично бъбречно заболяване 

Това е постепенна загуба на бъбречна функция с течение на времето. Това разстройство обикновено е резултат от основни състояния като диабет или високо кръвно налягане. Симптомите могат да включват умора, подуване на краката и глезените, промени в отделянето на урина и затруднено концентриране. В напреднал стадий може да изисква диализа или бъбречна трансплантация.

Бъбречна недостатъчност

Бъбречната недостатъчност възниква, когато бъбреците загубят способността си да филтрират отпадъчните продукти и да поддържат баланса на течности и електролити. То може да бъде остро, развиващо се бързо поради тежко нараняване или заболяване, или хронично, прогресиращо бавно с течение на времето. Бъбречната недостатъчност изисква незабавна медицинска намеса и може да наложи диализа или бъбречна трансплантация за оцеляване.

Правилна хидратация

Грижата за отделителната система включва възприемане на здравословни навици и съзнателен избор на начин на живот. Един съвет за поддържане на здрава уринарна система включва пиенето на достатъчно количество вода, което помага за изхвърлянето на токсините и гарантира оптималното функциониране на бъбреците. Трябва да се стремите да поглъщате поне осем чаши вода на ден или повече, ако сте ангажирани с физическа активност.

Балансирана диета

Друг съвет за грижа за вашата пикочна система е да поддържате балансирана диета. Диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, протеини и здравословни мазнини, може да поддържа цялостното здраве на пикочната система. Освен това намаляването на приема на натрий и избягването на прекомерната консумация на кофеин и алкохол може да помогне за предотвратяване на нарушения на пикочната система.

Спазвайте добра хигиена

Поддържането на добра хигиена е от решаващо значение за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища. Избърсването отпред назад след използване на тоалетната, уринирането преди и след сексуална активност и носенето на дишащо бельо са някои практики, които могат да помогнат за намаляване на риска от инфекции.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay