Овесено мляко срещу бадемово мляко- кое е по-здравословно?

Овесено мляко срещу бадемово мляко- кое е по-здравословно?

Вече има безброй растителни млека- оризово, бадемово, овесено, кокосово и т.н. Години наред бадемовото мляко беше "крал на растителните млека", но изглежда овесеното мляко сега държи титлата и в това няма нищо лошо. 

На първо място, бадемовото мляко не е особено устойчиво. Отнема огромни 6 098 литра вода, за да се произведе един литър бадемово мляко, според Асоциацията на устойчивите ресторанти чрез The Guardian, което е допълнително обезпокоително, като се има предвид, че САЩ получават по-голямата част от бадемите си от измъчената от суша Калифорния.

Второ, бадемовото мляко всъщност не е толкова хранително. Освен че не осигурява почти никакъв протеин, то често е подсладено със захар и съдържа само калций. 

Популярността на овесеното мляко като алтернативно мляко се увеличава, защото е кремообразно и сладко. Но овесеното мляко наистина ли е по-добро от бадемовото? Колко различни всъщност могат да бъдат две млека на растителна основа?

Хранителните свойства на бадемовото и овесеното мляко

Хранително, овесеното мляко и бадемовото мляко са доста различни.

Ето как изглежда една чаша неподсладено овесено мляко:

Калории: 80

Мазнини: 1,5 гр

Наситени мазнини: 0 гр

Натрий: 120 mg

Въглехидрати: 14 гр

Захар: 1 гр

Фибри: 2 гр

Протеин: 3 гр

И как изглежда една чаша неподсладено бадемово мляко:

Калории: 35

Мазнини: 3 гр

Наситени мазнини: 0 гр

Натрий: 160 mg

Въглехидрати: 1 гр

Захар: 0 гр

Фибри: 1 гр

Протеин: 1 гр

Както можете да видите, овесеното мляко е по-високо в ... добре, почти всичко.

Защо? И двете млека се получават чрез накисване на бадеми или овес във вода, след което смесване и прецеждане на сместа. Докато процесът извлича само малко аромат и малко бял цвят от бадемите, той извлича много повече - особено въглехидратите - от овеса. 

Обикновено и двете млека са обогатени с калций и витамин D, които са важни за здравите кости и поддържането на подходящ хранителен баланс в кръвта и клетките ви.

Бадемовото мляко обаче има предимството, че е с високо съдържание на витамин Е, което е от полза за кожата и имунната система, като намалява увреждането на кожата от UV лъчите и помага на тялото ви да се бори с бактериите и вирусите. Това също може да намали риска от хронично заболяване, като преследва болестотворните свободни радикали.

Овесеното мляко определено има плюсове и минуси

Поради по-високото си съдържание на въглехидрати и калории, овесеното мляко осигурява кремообразна консистенция, която бадемовото мляко не осигурява. (Всъщност това е може би най-сравнимото с кравето мляко от всичките ви опции за мляко на растителна основа.)

Ето защо баристите използват предимно овесено мляко; овесеното мляко се пени по начин, който бадемовото мляко обикновено не може.

Друго предимство на естествено по-тежката текстура на овесеното мляко: То също така рядко съдържа сгъстители, които според някои учени са вредни за храносмилателния тракт. Карагенанът е свързан с рак и чревни язви, според преглед в списанието Environmental Health Perspectives.

Овесеното мляко също е относително стабилно за съхранение (което означава, че може да издържи наистина дълго време).

Разбира се, ако следите калориите си или стриктно следите приема на въглехидрати (като хората на кето диета), помислете как овесеното мляко се вписва в ежедневното ви меню и следете размера на порциите.

Хората, които не консумират глутен също трябва да внимават кое овесено мляко купуват. Овесът е естествено без глутен. Въпреки това, той често може да се отглежда или преработва (заедно със зърна, съдържащи глутен). Ако имате цьолиакия или алергия към глутен, проверете етикетите си, за да се уверите, че наистина е без глутен.

Бадемовото мляко също има положителни и отрицателни страни

Въпреки че устойчивостта се е превърнала в един от най-големите аргументи срещу бадемовото мляко, притеснението за сгъстителите, използвани в напитката, също е проблем.

Съмнителната добавка в бадемовото мляко е карагенан. Карагенанът се използва за сгъстяване на бадемово мляко и предотвратяване на отделянето, но има опасения, че може да причини възпаление и увреждане на червата.

Освен това, тъй като бадемовото мляко не предлага естествената сладост, която предлага овесеното мляко, често се подслажда. Независимо дали наблюдавате конкретно въглехидратите си или не, по-добрият вариант е да използвате неподсладени продукти. 

Въпреки това, бадемовото мляко все още е значително по-ниско калорично от овесеното мляко, което е плюс, ако искате да ограничите дневния си прием на калории.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay