Постите - начинът да пречистим тялото, ума и душата

Ето кои са различните аспекти на поста

Постите - начинът да пречистим тялото, ума и душата

Постите имат няколко различни предназначения, според това от каква гледна точка се спазват. Някои хора го правят само и единствено, защото е "модерно” и някой около тях го прави, други го правят от здравословно съображение - или като вид диета, или защото искат да пречистят организма си, а трети приемат поста като източник на духовно смирение.

Според църковните правила, постът е период на въздържание от блажна храна при умерена употреба на постна, като целта на това въздържание не е от здравословна гледна точка, а на базата на религиозно-нравствени устои. Хората, които постят трябва да се въздържат не само от някои хранителни продукти, но и да се въздържат от лоши помисли, гняв към ближните, употреба на обидни думи, агресия и да отбягват всякакви светски прояви. Постите ни учат на смирение и как да устоим на съблазните в ежедневието.

Разбира се, в днешно време е много трудно да се постигне истински духовен пост в пълния смисъл на думата и според всички църковни канони. Повечето хора приемат поста като начин за по-здравословно хранене и като удобен момент, в който да пречистят организма си или да започнат диета.

Постите - начинът да пречистим тялото, ума и душата

В последно време постите се превърнаха по-скоро в мода, отколкото в традиция. Някои хора ги използват като диета, с която да постигнат желаната форма, но е много важно да се разбере, че постът не е диета. Към него трябва да се подхожда изключително внимателно, особено ако имате определени здравословни проблеми. Той се препоръчва само на физически здрави хора и не е препоръчителен за по-възрастните, бременните жени, кърмещите майки и децата.

С постенето могат да се свалят килограми, но обикновено те се възвръщат доста бързо, след като периода приключи и дойдат празниците, а масите отново се отрупват с какви ли не изкушения. За това не е никак препоръчително и здравословно да използваме поста вместо диета и да го правим, защото е модерно и хората около нас го спазват.

Постът е полезен, когато се използва като един вид детокс за нашия организъм, но отново трябва да внимаваме да не се изтощим и да не загубим баланса. Хубаво е от време на време да си даваме почивка от животинските мазнини, защото този период позволява на тялото ни да се прочисти от вредните натрупвания в организма. По време на постите наблягаме на пресните плодове и зеленчуци, богати на калий и бедни на натрий, и не консумираме съдържащите холестерол животински продукти, което дава истинска почивка на организма ни.

Постите - начинът да пречистим тялото, ума и душата

Истината за целта на постите, както винаги е някъде по средата. Оказва се, че все по-рядко използваме постът като един вид изпитание за тялото и волята и все по-често просто като начин за сваляне на няколко килограма. Според духовния аспект на поста, това  е време, в което трябва да бъдем по-смирени и да се опитваме да бъдем по-добри към хората около нас. Време, в което да се освободим от лошите мисли и да пречистим умовете и душите си от злото. Храната също е важна стъпка от това пречистване, но не бива да забравяме духовните корени на поста, следвайки сляпо модните течения.

Ако почувствате, че имате нужда от пост, направете го. Но не заради мода или диета, а заради вашето осъзнато желание да пречистите не само организма си, но и ума и душата.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay