Прекалявате с калция? 5 храни, които трябва да избягвате

Всички ние добре осъзнаваме факта, че консумацията на всичко в излишък може да навреди на здравето ни.

Прекалявате с калция? 5 храни, които трябва да избягвате

Калцият е важно хранително вещество, необходимо за здравословното функциониране на тялото. Той спомага за поддържането на здравето на костите, сърцето и зъбите, а също така насърчава функционирането на нервите и мускулите. Дефицитът на калций може да доведе до заболявания като остеопороза, хипокалциемия и остеопения. Но от друга страна, прекомерното количество калций в организма може да даде обратен ефект. Ето какво трябва да знаете за прекомерната консумация на калций.

Колко високи нива на калций могат да бъдат вредни?

Високите нива на калций в организма са известни като хиперкалциемия. Има много фактори, които могат да допринесат за това състояние. Някои от причините включват липса на достатъчно вода, прекомерна консумация на богати на калций храни, хиперпаратиреоидизъм и грануломатозни заболявания.

Симптоми на хиперкалциемия

Някои често срещани симптоми на прекомерен калций в организма включват умора, мускулни крампи, болки в костите, гадене, запек, прекомерна жажда и уриниране и раздразнителност.

Проблеми, причинени от високи нива на калций

Хиперкалциемията може да бъде вредна, тъй като може да доведе до камъни в бъбреците, бъбречна недостатъчност, деменция, объркване, остеопороза и сърдечни проблеми. Тежката хиперкалциемия също може да доведе до изпадане на пациента в кома.

За да се избегнат подобни усложнения, човек трябва да яде храни, богати на калций, умерено. Ето списък от 5 богати на калций храни, с които не трябва да преяждате.

Сирене

Освен изключително вкусно, сиренето е отличен източник на калций. Но консумацията на твърде много сирене може да доведе до наддаване на тегло и други проблеми.

Спанак

Без съмнение листните зеленчуци са важна част от ежедневната ни диета. Според експертите всеки ден трябва да се консумират най-малко 2,5 чаши листни зелени зеленчуци. Но наличието на съединения като оксалат в спанака може да доведе до камъни в бъбреците, когато се консумира в излишък.

Ядки

Ядките са добър източник на калций и здравословни мазнини. Но прекомерната консумация може да добави допълнителни калории към вашата диета, като по този начин насърчава наддаването на тегло и води до други проблеми, свързани с хиперкалциемия.

Боб

Фасул - здравословният зелен зеленчук е добър източник на калций, фибри и протеини. Но отново прекалената консумация може да доведе до нездравословни коремни мазнини и наддаване на тегло.

Соево мляко

Соевото мляко е изключително популярно сред веганите. Той е богат източник на калций. Но изофлавоните в соевото мляко могат да доведат до проблеми с плодовитостта и други дългосрочни здравословни проблеми.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay