Редовната консумация на моркови намалява риска от рак на гърдата

Благодарение на съдържащите се в тях полезни вещества

Редовната консумация на моркови намалява риска от рак на гърдата

Знаем, че морковите са полезни за доброто зрение и съдържат редица благотворни за здравето витамини, един от които е витамин C. Днес обаче ще обърнем по-специално внимание на едно друго свойство на оранжевия зеленчук, а именно - способността му да осигурява превенция срещу рака на гърдата.

Скорошно проучване доказва, че редовната консумация на моркови може да намали вероятността от развитие на рак на гърдата с до 60%. За това е "виновен” пигментът бета каротин, който дава яркия цвят на много видове зеленчуци и плодове, сред които спанак, червени чушки и манго.

В продължение на години учените изследват връзката между продължителния прием на моркови и предотвратяването на животозастрашаващи състояния като сърдечни болести и рак. Ето че най-новото проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, открива, че ползите в борбата с рака на гърдата са най-очевидният бонус от редовното хапване на моркови.

Учените, чието проучване е мащабен проект за установяване на връзката между начина на хранене и рака - European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition, концентрират вниманието си върху широк обхват от растителни химикали, за да установят как те влияят на опасността от появата на рак. Така, специалисти от цяла Европа започват да работят с 1500 жени, диагностицирани с рак на гърдата, и с още толкова, които нямат това заболяване.

Редовната консумация на моркови намалява риска от рак на гърдата

Под внимание са взети техните хранителни навици, а освен това са им направени кръвни изследвания, чрез които да бъде установено съдържанието на бета каротин, който в тялото се трамсформира във витамин А, и други вещества, като витамин С и ликопен, в организма на дамите. Резултатите показват, че при жените, които ядат храни, богати на бета каротин, е от 40 до 60% по-малко вероятно да възникне определен вид злокачествен рак на гърдата.

Оказва се обаче, че пигментът няма връзка с намаляване на риска от развитие на доброкачествен тумор. Учените подчертават, че прекалено големите дози бета каротин, приемани под формата на добавки, при някои хора са свързвани с развитие на рак на белия дроб.

Препоръчително е да включвате колкото се може повече зеленчуци в ежедневния си хранителен режим, които ще помогнат за заздравяване на имунната система.

За още полезни материали на тема здраве, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay