Хематохезия- какво представлява и защо се случва?

Хематохезия- какво представлява и защо се случва?
Pexels

За щастие повечето от причините за ректално кървене или хематохезия не са животозастрашаващи. Въпреки това, не е възможно да се установи причината за кървенето без преглед от лекар.

Ако забележите кръв в изпражненията си, обърнете внимание на няколко неща:

Колко кръв виждате? Какъв е цветът на кръвта? Кръвта смесена ли е с изпражненията или плува отгоре? Това са някои подробности, които могат да помогнат на лекаря да определи източника на кървенето.

Важно е незабавно да се обърнете към специалист, тъй като кръвта в изпражненията може да сигнализира за широк спектър от причини, от хемороиди до рак. По-долу са няколко възможни причини за кръв в изпражненията:

Анални фисури

Ако забележите яркочервена кръв, покриваща повърхността на изпражненията, кървенето е точно над или в ануса. Този симптом обикновено се оказва разкъсване на самия анус, наречено анална фисура.

Аналните фисури могат да причинят кървене и усещане за разкъсваща или пареща болка по време на или след изхождане. Въпреки че могат да бъдат болезнени, фисурите обикновено не са повод за безпокойство и зарастват сами в рамките на няколко седмици.

Аналните фисури, които не се подобряват в рамките на шест седмици, може да изискват лекарства или операция, но това е доста рядко срещано.

Хемороиди

Кръв по изпражненията ви или кървене по време или между изхожданията може да е признак на хемороиди. Това са подути кръвоносни съдове в ректума или ануса, които могат да бъдат болезнени, сърбящи и понякога кървящи.

Хората с хемороиди често имат безболезнено ректално кървене; яркочервена кръв може да покрие изпражненията след движение на червата, да капе в тоалетната или да оцвети тоалетната хартия.

Можете да развиете хемороиди поради различни причини, включително:

Напъване по време на изхождане

Седене на тоалетната за дълги периоди от време

Хроничен запек или диария

Диета с ниско съдържание на фибри

Отслабване на поддържащите тъкани в ануса и ректума (това може да се случи с напредване на възрастта и бременност)

Често повдигане на тежки предмети

Често хемороидите могат да бъдат направени по-малко неприятни с диетични промени, като пиене на много вода и добавяне на фибри, за да се смекчат изпражненията.

Възпаление на храносмилателния тракт

Кръвта в изпражненията също може да бъде признак на възпалително заболяване на червата. Най-често срещаните видове такива заболявания са болестта на Крон, която включва възпаление навсякъде в храносмилателния ви тракт, и улцерозен колит, при който възпалението засяга специфично лигавицата на дебелото черво и ректума.

Възпалението може да причини образуване на малки рани (язви) в дебелото черво и ректума. Те могат да се съединят и да се превърнат в големи язви, които кървят, което води до кървави изпражнения.

Това може също да причини коремна болка, треска и загуба на тегло. Лигавицата на червата се възпалява и разранява и губи способността си да обработва адекватно храната и отпадъците или да абсорбира вода, което води до разхлабване на изпражненията (диария) и в тежки случаи загуба на тегло.

Леките симптоми на възпаление на храносмилателния тракт често могат да бъдат контролирани чрез медикаменти, комбинирани със следните мерки:

Избягване на определени храни (включително мазни и богати на фибри видове, както и млечни продукти)

По-малки и по-чести хранения

Пиене на много вода

Спорт

В екстремни случаи лечението може да включва операция или допълнителни лекарства.

Кръвта в изпражненията, която е яркочервена, обикновено идва от ректума или дебелото черво. Докато по-тъмните или черни изпражнения могат да се дължат на кръв по-високо в храносмилателната система.

При улцерозен колит кървенето може да започне в лигавицата на ректума или дебелото черво и обикновено идва от язвите, образувани в лигавицата на дебелото черво или ректума. Тази кръв може да попадне в изпражненията ви.
При болестта на Крон кървенето е по-рядко. 

Рак

Въпреки че в повечето случаи кръв в изпражненията се причинява от причините, споменати по-горе, ректалното кървене може да бъде причинено и от ракови или предракови състояния.

Предраковите полипи близо до края на дебелото черво могат да имитират кървене от хемороиди. Тези полипи обикновено присъстват в дебелото черво в продължение на години, преди да станат ракови.

Добрата новина е, че те могат да бъдат отстранени безопасно от дебелото черво, предотвратявайки прогресията до рак.

За съжаление колоректален рак понякога се диагностицира при хора, които са пренебрегвали кървенето в продължение на години, защото са смятали, че е от хемороиди. Въпреки това, ако колоректален рак се диагностицира рано, той често може да бъде лекуван.

Хората с болестта на Крон и улцерозен колит също са изложени на по-висок риск от развитие на рак на дебелото черво.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay