Дивертикулит- какво представлява и какво трябва да знаем?

Дивертикулит- какво представлява и какво трябва да знаем?
Pexels

Дивертикулитът е заболяване, което засяга дебелото черво. То се развива, когато дивертикулите, които са малки изпъквания, образувани на стените на дебелото черво, се инфектират или възпалят. Дивертикулите са обикновено безвредни и много хора ги имат, но ако се възпалят, могат да предизвикат сериозни здравословни проблеми.

Ето няколко ключови неща, които трябва да знаете за дивертикулита:

Симптоми: Симптомите на дивертикулит могат да включват болка в лявата долна част на корема, често съпроводена от треска и изменена честота и консистенция на изпражненията. Някои хора могат да имат кръв в изпражненията си.

Диагностика: За да се постави диагноза дивертикулит, лекарите обикновено използва различни методи като колоноскопия, компютърна томография (CT) или рентгенови снимки.

Лечение: Лечението на дивертикулит зависи от тежестта на състоянието. Благоприятните случаи могат да се контролират с антибиотици и промени в диетата, за да се предотврати влошаването на състоянието. При по-тежки случаи, когато се образуват абсцеси или перфорации, може да бъде необходима хирургична интервенция.

Профилактика: За да се намали риска от дивертикулит, хората могат да включат повече фибри в диетата си, да пият достатъчно вода и да поддържат активен начин на живот.

Усложнения: Незаразни усложнения на дивертикулит могат да включват образуване на дивертикулозна болест, където се образуват повече дивертикули. Съпътстващите инфекции и абсцеси могат да представляват сериозна опасност за здравето.

Ето защо е важно да се консултирате с лекар, ако имате симптоми на дивертикулит, за да получите правилната диагноза и лечение.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay