Цветна бременност- какво трябва да знаем за нея?

Симптоми, признаци, опасности

Цветна бременност- какво трябва да знаем за нея?

Цветната бременност е състояние, при което е налице зачеване, но жената продължава да има месечно кървене. 

Какво трябва да правите при съмнение за цветна бременност?

Първата стъпка, която трябва да предприемете, е консултация с гинеколог. Кървенето при цветна бременност е по-оскъдно, по-бледо и продължава по-кратко време. Това може да бъде признак както за цветна бременност, така и за различни заболявания, така че не отлагайте консултацията с лекар. 

Признаци 

Първите признаци на цветна бременност са подобни на тези при нормалната бременност- сутрешно гадене и повръщане, напрегнатост на гърдите и т.н. Единственият различен признак е наличието на кървене, което понякога заблуждава жените и те мислят, че просто менструацията им е дошла. 

Опасности

Цветната бременност може да бъде опасна, така че трябва внимателно да се следи от лекар. При цветна бременност има някои рискови моменти, за които на всяка цена трябва да се знае. Наличното кървене може да е свързано с хормонален дисбаланс, при който все пак износването на плода не е застрашено. Възможно е обаче то да е сигнал за предстоящ спонтанен аборт или за извънматочна бременност. 

Какви са причините за цветна бременност?

Ясно е, че с настъпването на цветна бременност, както и изобщо на бременност, хормоналният баланс се променя. Химията на тялото се насочва към подготвянето на условия за нормално износване и раждане на бебето. Възможно е при тази подготовка да се наложи изхвърляне на ненужно количество маточна лигавица, за да се формира пълноценна плацента. Тъкмо това е причина за кървене, което напомня цикъл, но се различава по цвят, количество и продължителност.

Друга причина за кървене е секреция при захващането на ембриона към маточната стена. Такова кървене е още по-оскъдно и е еднократно.

По-сложно е, когато кървенето е придружено с болки- тогава е допустимо да се мисли за извънматочна бременност, спонтанен аборт или гинекологично заболяване.

Продължителност на кървенето 

Кървенето, напомнящо месечен цикъл, при цветна бременност обикновено е в първия триместър. Има все пак и случаи, когато симптомите се проявяват почти до самото раждане. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

8 5
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay