Как да спазваме добра интимна хигиена без да прекаляваме

Как да спазваме добра интимна хигиена без да прекаляваме
Canva

Поддържането на добра, но не прекалена интимна хигиена е от съществено значение за поддържане на здравословен баланс на добрите бактерии във вагиналната област. Ето някои съвети за постигане на това:

Мийте се редовно: Измивайте външните генитали ежедневно със сапун и вода. Не забравяйте да изплакнете обилно, за да премахнете всички следи от сапун. Вътрешната част на вагината не изисква почистване, тъй като естествените секрети помагат за поддържането на здравословен баланс на бактериите.

Изберете правилния продукт: Изберете нежен сапун без аромати, цветове или добавки. Парфюмираните продукти могат да нарушат естественото pH ниво на вагината и да увеличат риска от инфекции.

Пропуснете душовете: Докато цялостното почистване е важно, избягвайте да използвате душове или да почиствате вътрешността на вагината. Това може да наруши естествената защитна бариера и да увеличи риска от инфекция.

Сменяйте редовно бельото си: Носете памучно бельо, което абсорбира влагата и позволява на кожата да диша. Сменяйте бельото си всеки ден и по-често, ако се изпотите или упражнявате.

Избягвайте агресивни продукти: Избягвайте използването на агресивни продукти като вагинални дезодоранти, пудри или спрейове. Тези продукти могат да раздразнят кожата и да нарушат естествения баланс на бактериите.

Практикувайте добра хигиена по време на менструация: Сменяйте тампоните или превръзките редовно и ги съхранявайте правилно, за да предотвратите развитието на бактерии.

Бъдете внимателни с вагиналните промивки: Вагиналните промивки могат да премахнат естествените защитни бактерии и да увеличат риска от инфекции. Ако решите да ги използвате, консултирайте се първо с доставчик на здравни услуги.

Посещавайте редовно гинеколога си: Редовните прегледи при гинеколог могат да помогнат за ранното откриване на всякакви потенциални проблеми и да предоставят насоки за поддържане на добра интимна хигиена.

Като следвате тези съвети, можете да поддържате добра интимна хигиена, без да нарушавате естествения баланс на бактериите във вашата вагинална област.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay