Болестта на младите: Възпалително заболяване на червата

Болестта на младите: Възпалително заболяване на червата
Canva

Възпалителното заболяване на червата (IBD) е хронично възпалително стомашно-чревно състояние, разделено на два основни типа – болест на Crohn (CD) и улцерозен колит (UC). Известно е като "болестта" на младите, тъй като повечето случаи се диагностицират, когато човек е на възраст между 10 и 35 години, според Bowel Research UK. Над 300 000 души в Обединеното кралство страдат от форма на IBD, така че е важно да сте наясно с признаците и симптомите.

Какво представлява заболяването?

"Възпалителната болест на червата, или IBD, е набор от състояния, които могат да причинят възпаление в червата. Това означава, че действителната лигавица на червата и стените на червата могат да се раздразнят, ядосани или подути и не могат да функционират правилно", казва Д-р Ахмед Ел Мунтасар казва пред PS UK.

Въпреки че причините за IBD са неясни, д-р Мунтасар обяснява, че има много фактори, които могат да бъдат свързани с възпалителни състояния, включително фамилна анамнеза, консумация на алкохол, тютюнопушене, нездравословна диета и тегло.

Симптоми

Според д-р Мунтасар симптомите на IBD включват:

  • Лошо храносмилане
  • диария
  • запек
  • Преминаване на кръв
  • Колебания в теглото
  • Болки и спазми
  • Подуване и подуване на корема.
  • За да се помогне за контролиране на симптомите, може да се препоръчат антидиарийни средства и средства за облекчаване на болката. Недохранването и дефицитът на хранителни вещества (напр. желязо, витамин B12, витамин D) са много чести при IBD поради фактори като малабсорбция и намален прием на храна. Често се препоръчват минерални добавки.

    Лечение

    Понастоящем няма лечение за IBD. Основната цел на лечението е да се намали възпалението, което причинява симптомите, и да се ограничат дългосрочните усложнения. За да се намали възпалението и активността на имунната система, IBD се управлява с противовъзпалителни и имуносупресивни лекарства – има много различни видове. Ако части от стомашно-чревния тракт са увредени, може да се наложи и операция.

    Хранене

    Диета, богата на фибри, може да има защитен ефект срещу IBD. Можете да се съсредоточите върху растения (плодове, зеленчуци, боб, бобови растения, ядки, семена, пълнозърнести храни, билки, подправки), тъй като те са богати на различни видове фибри, както и растителни химикали като полифеноли и витамини и минерали.

    Трябва да дадете приоритет и на здравето на червата. Всяка общност от микроби в червата ви има различни "предпочитания", така че ги подхранвайте с разнообразни храни на растителна основа. Други начини за поддържане на здравето на червата? Излезте навън, бъдете активни, приоритизирайте съня и управлявайте стреса.

    1 0
    Харесва ли ви тази статия?
    КЛЮЧОВИ ДУМИ
    Коментари
    Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
    Jenite.bg в мрежата
    365 спокойни дни.
    Защото всичко е по план!
    Вашият персонален
    календар.
    Към календара
    Специални оферти
    Реклама от 3Bay