Какви са ползите за здравето от т.н. "сух януари"?

Какви са ползите за здравето от т.н. "сух януари"?
unsplash

Декември е най-празничният месец. Обикновено е изпълнен с партита, събирания с приятели и роднини и доста алкохол... Въпреки че празненствата са страхотни, прекалената консумация на алкохол не е много добра за тялото ни. Поради тази причина някои хора решават да имат т.н. "сух януари", тоест да не консумират алкохол през месец януари. 

Концепцията всъщност произхожда от Обединеното кралство през 2013 г., когато организация с нестопанска цел, наречена Alcohol Change UK, стартира движението с цел набиране на пари за информираност и лечение на злоупотребата с алкохол.

Тенденцията се разпространи по целия свят и сега много хора избират да следват тази идея.

Ето какви са ползите за здравето от въздържането от алкохол през месец януари: 

1. Ще спите по-добре и ще имате повече енергия

Може да звучи странно, тъй като повечето от нас заспиват по-лесно в нощ, в която са пили повече от обикновено, но твърде много алкохол всъщност пречи на съня. След като изпиете няколко напитки, тялото ви няма шанс да достигне дълбокия сън (известен още като REM сън), от който се нуждаете, за да може тялото ви да се освободи от стреса, да се възстанови и да се подготви за предстоящия ден. 

2. Кожата ви ще се изчисти

Алкохолът е диуретик, което означава, че може да ви накара да ходите до тоалетната по-често и в крайна сметка да ви остави малко дехидратирани. А тази дехидратация може да има сериозни последици за кожата ви. Плюс това, високите нива на съдържание на сол и захар в алкохолните напитки може да задействат хормона IGF-1, който причинява свръхпроизводство на мазнини в кожата ви, което автоматично означава пъпки. Спирането на алкохола за известно време ще се отрази много добре на кожата ви и вероятно доста ще се изчисти.

3. Може да отслабнете

Свалянето на килограми, когато си вземете почивка от алкохола, е доста нормално. Всъщност, ако не правите други промени в диетата си (с изключение на намаляване на алкохола), пак вероятно ще отслабнете. Една алкохолна напитка обикновено съдържа 150 до 200 калории, което е доста. Освен това, когато пием много, ние също сме склонни да ядем повече, отколкото осъзнаваме, така че намаляването на алкохола вероятно ще ви помогне да намалите и част от безсмисленото преяждане. 

4. Вашата имунна система може да стане по-силна

Алкохолът може да потисне имунната ви система, което може да ви направи по-уязвими към патогените, причиняващи настинка и грип. Освен това честото пиене може да причини възпаление в цялото тяло. Всичко това означава, че почивката от алкохола може да ви помогне по-добре да се преборите с всякакви сезонни заболявания.

5. Ще се чувствате по-малко тревожни

В деня след пиенето може да имате типичното гадене и главоболие, които идват с махмурлука. Но може също така да изпитате безпокойство или тревожни чувства. Ако стоите далеч от алкохола за един месец, няма да имате махмурлук и безпокойство, което означава по-спокойни нощи и по-малко тревожни сутрини.

6. Ще имате по-малко главоболия

Друго предимство на сухия януари? По-малко главоболие. То обикновено се дължи на дехидратация, която се случва, когато пиете алкохол. Главоболието също е класически симптом на махмурлук, за който няма да се притеснявате през "сухия" си месец.

7. Цялостното ви здраве ще се подобри

Тъй като тялото ви се приспособява към липсата на алкохол, кръвното ви налягане вероятно ще се понижи и черният ви дроб ще се "излекува" от претоварването.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay