Какво е фат фастинг и вариант ли е за отслабването?

Между всички тренди диети като тези, препоръчващи храни с ниско съдържание на въглехидрати, кето диета и периодично гладуване може да е трудно да проследите и разберете какво всъщност може да проработи за вас. Нещо повече – изобилието от тези диети доведе до всякакви други, включително и фат фастинга (fat fasting).

Какво е фат фастинг и вариант ли е за отслабването?

Въпреки че името звучи като оксиморон, тази диета включва увеличение на приема на мазнини, но само за кратък период от време.

Как да се храните с повече мазнини?

Фат фастингът е много краткосрочен план за хранене с високо съдържание на мазнини и с ниско съдържание на въглехидрати, който обикновено трае от три до пет дни, като точният период бива определен от диетолог. Въпреки че периодът не е твърде кратък, се означава като такъв, тъй като тялото е принудено да бъде в състояние на кетоза (състояние, когато изгаряте мазнини за енергия) поради високомасления прием на мазнини.

Макар да звучи малко като бърза кето диета, не е точно същото. За разлика от кето диетата, калориите са ограничени от 1000 до 1200 на ден, като 80 до 90 процента идват от мазнини, което е малко по-високо в мазнините и значително по-ниско съдържание на калории от стандартната кето диета. Но двата режима са сходни в момента, че акцентът е върху увеличаване на приема на мазнини, за да се постигне кетоза.

А дали режимът ви помага да изгаряте мазнини? Да, може. Въпреки това всяка загуба на мазнини вероятно няма да бъде устойчива. Както споменахме, мазнините бързо принуждават организма към кетоза, което е процесът, който тялото ви използва, за да преобразува мазнините в енергия, когато тялото гладува за глюкоза. Тялото ви вече не използва глюкоза, която се произвежда от въглехидратите, за гориво, когато сте гладували или когато приемът на въглехидрати е много нисък.

Какво да ядете и избягвате в тази диета?

Запомнете – целта е да запазите калориите между 1000 и 1200 на ден и да консумирате 80 до 90 процента от общите си калории от мазнини. И така, храните с високо съдържание на мазнини с малко въглехидрати са идеалният избор за тази диета. Те могат да включват храни на животинска и растителна основа. Например:

Авокадо

Олио, зехтин

Кокосов орех

Яйца

Месо с високо съдържание на мазнини

Масло

Сметана

Зеленчуци с ниско съдържание на нишесте – тиквички, спанак

Напитки без калории – вода, чай, кафе без сметана

Храни, които бихте искали да избягвате:

Преработени пакетирани храни

Напитки със захар

Месо с ниско съдържание на мазнини (пилешко)

Повечето плодове

Млечни продукти с ниско съдържание на мазнини

Боб

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay