Неудачници с комплекс за малоценност

Неудачници с комплекс за малоценност

Чувствате се, сякаш целият свят очаква нещо от вас. Но допускате грешка и губите почва под краката си. Жените са склонни да се чувстват неудачници. Винаги преследващи нечии чужди очаквания, отдавна забравили своите мечти.

Когато една жена има усещането, че е направила нещо не както трябва, отделя твърде голямо внимание на това. Концентрира цялата си енергия върху създалата се проблемна ситуация и пренебрегва останалите си задължения. А така допуска още и още грешки. Тази зависимост не е въпрос на самовнушение. Тя има своето научно обяснение, което носи простичкото име "синдром на претоварването".

Той е открит от двама психолози през 1978 г., а още един човек – Валери Янг – се е занимавал дълги години с този проблем. Нещата слабо са се променили през последните три десетилетия, като изключим факта, че жените са станали по-податливи и по-докачливи отвсякога.

Янг е написала книгата "Скритите мисли на успелите жени", в която описва доста точно какво всъщност има в главите на създанията от нежния пол. Дори на пръв поглед уверените дами винаги чакат да им се счупи токът на обувката или с други думи казано, да се издънят. Те се чувстват, сякаш са най-големите късметлии и останалите хора ги харесват по случайност. Тези жени са успели, но не парадират с това. Дори не смятат, че изпълняват задълженията си на ниво. Напротив – очакват всеки момент да разочароват някого.

Синдромът на претоварването обяснява защо жените са все по-афектирани и все по-тежко приемат своите проблеми. Според Янг, мъжете от малки се отглеждат така, че да блъфират и да преувеличават. Те винаги биха посочили своите постижения и не биха се поколебали дори да поискат съответното заплащане за тях. Момичетата, от друга страна, са научени да не се вслушват във вътрешния си глас и да са неуверени в себе си. Те бързо осъзнават, че околните ги оценяват според най-високите физически, поведенчески и интелектуални стандарти. А това е и самата истина. Перфекционизмът се превръща в цел, а всяка грешка е подчертавана тройно от родители, приятели, колеги, и има пагубно влияние върху самочувствието на поредната жертва. От женски пол.

Дори онези жени, които са се преборили с детството и отчасти са запазили своето самочувствие, се изправят пред непреодолима психологическа бариера. Защото съществува истински страх от женската компетентност. А това да си жена, в повечето пъти означава твоята работа да бъде игнорирана, подценявана, презирана, за разлика от тази на мъжете. Ако жената изпитва дори минимален страх от малоценност и той бъде добавен към вече валидните стереотипи, това ще подтисне способностите ѝ осезаемо.

Всеки се чувства неудачник в някакъв етап от своя живот. Дали в професионален план, в семейството или във взаимоотношенията с приятели, хората не са уверени в себе си и са склонни да смятат, че все някъде грешат. Тази неувереност може да бъде преборена, но със същия успех може да попречи на кариерното развитие.

И още нещо. Много хора са склонни да дърпат жените назад, да ги подценяват и да се отнасят с пренебрежение към техните действия. А така проблемът се задълбочава, дамите все повече се съмняват в себе си, а това води и до много допуснати грешки. Толкова ли е трудно да се даде шанс на някого, за да се докаже? Всички го заслужават.

45 4
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 21.10.2011|14:15
Има много мъже, които винаги се стремят жената до тях да е под техен контрол и да прави това което те искат. Аз не обичам да съм зависима от никой, гледам сама да се справям във всички ситуации и само в краен случай да търся чужда помощ. Затова и много мразя някой да ми казва какво да правя и да ме спира да постигам целите си. Разбира се и аз понякога съм неуверена, защото някой се старае умишлено да ми го внуши, но рядко успява. Който се опитва да ме промени и то коренно няма място в живота ми. За съжаление има много жени, които колкото и да говорят, че са самостоятелни постоянно им дърпат конците, но това си е лично техен проблем.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay