Балансираното хранене предпазва от остеопороза

За да останат костите ви здрави

Балансираното хранене предпазва от остеопороза

Определени хранителни продукти могат да ви предпазят от остеопороза. Това е болест, която засяга плътността костите, и обикновено възниква при недостиг на определени вещества. Може да намалите риска от подобно заболяване, като се използвате в храненето си източници на вещества, които заздравяват костната система.

 

Калций

Той е от особено значение за състоянието на вашите кости. Тялото ви използва и съответно губи огромни количества калций на ден. Съответно, ако приемате по-малко калций от необходимото, костите ви стават предразположени към проблеми. Тъй като организмът ви не произвежда калций, трябва да го набавяте чрез храната.

 

Млечните продукти са богати на калций, като най-популярните от тях са кисело и прясно мляко, сирене, както и охладените млечни десерти. Тези храни набавят на организма друго важно за усвояването на калция вещество – фосфор.

Други източници на калций са:

 

  • сардини и сьомга с кости
  • тофу
  • бадеми
  • обогатени с калций продукти, като например портокалов сок и зърнени закуски

 

Белтъци

Това е следващото най-важно вещество за здравето на вашите кости. Може да си набавите необходимото количество, ако консумирате:

 

  • месо и риба
  • ядки и семена
  • млечни продукти
  • бобови растения
  • яйца

 

Тъй като и недостига, и предозирането на белтъчини в организма водят до проблеми с усвояването на калция, трябва да бъдете умерени в консумацията на богати на протеини продукти.

 

Други хранителни вещества за силни кости

Витамин D е необходим за усвояването на калция и следователно за превенция на остеопороза. Обикновено хората си набавят дневната доза витамин D, когато прекарват на слънце поне 15 минути. В случай, че това не е възможно, може да хапвате по-често жълтъци, морска риба, дроб или пък да приемате таблетки с ценното вещество. Ако обаче източникът на калций за вашия организъм е млякото, то трябва да знаете, че повечето производители добавят витамин D.


Добре балансираната диета, която включва много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, месо, бобови растения, ядки и семена ще ви помогне да живеете пълноценно и ще предпази организма ви от болести, за които дори не предполагате.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay