Лещата е изключително полезно и леко ястие. Представяли сме си я винаги под формата на супа от малки зрънца, оказа се обаче, че можем да я хапваме и като крем супа. Идеята е изключително добра, ако искате да разнообразите по някакъв начин менюто си.
Необходими продукти:
300 гр леща
30 гр масло
500 мл прясно мляко
1 домат
1 глава лук
200 мл сос къри
подправки на вкус
Начин на приготвяне:
Изчистете и изплакнете лещата със студена вода. В подходяща тенджера кипнете млякото заедно със същото количество вода.
Добавете лещата и варете в продължение на 30 минути.
Междувременно измийте домата и лука и ги нарежете на кубчета. Запържете ги в тиган с 30 грама масло.
Добавете ги към сварената леща и пасирайте до получаването на консистентна смес.
За по-пикантен вкус добавете соса от къри, подправете със сол и черен пипер на вкус. Оставете за около 10 минути на тих огън.
Изсипете в подходящи съдове. Крутоните са класическият завършек на всяка крем супа.
3 | 2 |