5 метода за борба с "неделната тревожност"

5 метода за борба с "неделната тревожност"

Нищо не съсипва уикенда ви така, както прекарването на последните няколко часа от него в стрес за предстоящата седмица. Това чувство е причинено от безпокойството ни да гледаме напред, главно поради дейности, свързани с работата. При толкова много хора, които изпитват това безпокойство, "страхът от неделята" всъщност е разгледан и от медицински специалисти.

Д-р Сузане Купърман, невропсихолог и психоаналитик в NYU Langone Health, казва, че в основата на тези притеснения е очакването. Накратко, когато сме стресирани за предстоящата седмица, телата ни преминават в режим "борба или бягство", което предизвиква онова тревожно чувство. Но със само два пълни уикенд дни, тези неделни часове вечер са ценни и не искаме да ги губим. Ако ви е омръзнало да прекарвате уикенда си в тревоги, вместо да се отпуснете и да се забавлявате, ето пет начина да се преборите с притеснението и да си върнете спокойствието.

Не стойде будни до късно

Може да се изкушите да останете до късно в неделя, за да удължите уикенда си, но това може да навреди на тревожността ви. Липсата на сън може да влоши много вашите неделни тревоги. Но в същото време вашето притеснение може да ви попречи да заспите, когато трябва, правейки вашия понеделник много по-стресиращ. Тя препоръчва да държите тетрадка наблизо, за да запишете всяка своя блуждаеща мисъл - простото действие може да спре ума ви да работи и да ви помогне да заспите. Най-доброто нещо, което можете да направите за съня си през уикенда, е да го поддържате възможно най-близо до графика си за делничните дни. 

Медитирайте

Медирацията не е само за хипитата – всъщност тя може да промени света не само за вашите неделни тревоги, но и за цялостното ви безпокойство. Редовната медитация може да помогне на тялото ви да открие какво наистина предизвиква тези тревожни чувства – независимо дали е работното ви място или нещо друго – и може да ви помогне да откриете начин да ги разрешите.

Рутина в неделя вечер

Създаването на рутина в неделя вечер, към която можете да се придържате, може да промени играта и да превърне тези страхове във вълнение или поне в безразличие за следващата седмица. Тази рутина няма как да изглежда еднакво за всички, така че е важно да научите кои дейности или липса на такива работят за вас. Д-р Купърман препоръчва леки упражнения, като успокояващ клас по йога или вечер, прекарана с любимите хора.

Без екрани

Що се отнася до лошите навици по отношение на съна, нашите телефони са един от най-големите виновници. Използването на екрани през нощта може да доведе до стрес, свръхстимулация и очакване и може да попречи на качествения сън. И докато TikTok в момента тества функция, която да напомня на потребителите да излязат от приложението и да си легнат, не винаги е толкова просто. Четете на слаба светлина или слушайте успокояваща музика, без телефона, за малко, преди да си легнете и да се опитате да заспите. 

Променете сутринта в понеделник

За да променим наистина начина, по който се чувстваме в неделя, трябва да се заемем с истинския проблем: понеделник. Независимо дали работите дистанционно или присъствено, наличието на колеги, които разбират безпокойството ви през уикенда или имат отношение към него, може да направят началото на деня много по-лесен Прекарайте няколко минути, преди да се потопите в имейлите си, за да си побъбрите с тях и да изразите притесненията си за седмицата. Ако настоящата ви работа не носи никаква радост, опитайте се да създадете тази радост сами, като организирате вечеря в понеделник вечер с любим човек или приятел или се поглезите с любимото си студено кафе в понеделник следобед. Да имате нещо, което да очаквате с нетърпение, независимо колко малко е, може да преобърне деня ви и да направи понеделник по-малко обезсърчителен.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay