Странни неща, които предците ни са правили

Странни неща, които предците ни са правили

Има известен романтизъм, който много хора свързват с историята, най-вече поради филми като Троя, Гладиатор и телевизионни сериали като Спартак. Но ако наистина изучавате история, ще се натъкнете на някои странни практики, като пране на дрехи в урина или влачене на ананас на партита, но не и ядене.

1. Древногръцките мъже не целували жените си

В Древна Гърция целуването е по-скоро знак на уважение, отколкото романтика. Равните мъже се целуват по устните. Целувките между мъже и жени не били одобрявани, най-вече защото жените не се смятали за равни с мъжете.

2. Викторианските мъже пият чая си в специални чаши за мустаци

В миналото имало малки чашки, направени специално за мъже с мустаци. Те имали специална част, която подпира мустаците, за да не се потапят в напитката.

Говори се, че британският грънчар Харви Адамс е направил тези чаши през 1870 -те години. И те станали толкова популярни, че той се пенсионирал в рамките на 15 години.

3. За гърците полите били мъжествени, а не панталоните

Истинските мъже носели поли, туники и тоги. За тях панталоните били нещо, носено от персийски варвари. Всъщност панталоните били смятани за женствени и източник на големи подигравки. Това е причината, поради която Брад Пит разтърсва пола в епичния филм "Троя", когато играе мускулестия Ахил.

4. Ананасите отразявали състоянието на човека

Някога плодовете се смятали за твърде ценни за ядене. Всеки ананас бил на стойност хиляди лири и се носел от богатите през XVI и XVII век, докато накрая изгнивал и се налагало да бъде изхвърлен.

5. Древните египтяни са използвали възглавници от дърво или камък

В Древен Египет и дори Китай, възглавниците били направени от камък, дърво или дори порцелан. Тъй като хората от онези времена спят на пода, възглавници се използват за повдигане на главата от пода за защита от насекоми.

Удобни или не, тези каменни възглавници са имали определена цел. Те са били използвани и в гробове, където главите на починалите са били държани върху тях, тъй като тази част от тялото се е считала за свещена.

6. През деветнадесети век кетчупът се продава като лекарство

Ако можехте да пътувате назад във времето, единственото нещо, което може да се счита за коренно различно, би бил кетчупът. Тогава той съдържал съставки като гъби, лук и подправки, но нямало домати. Произходът на кетчупа може да се проследи до Изтока, но днес той е толкова интернационален, колкото и всяка друга храна.

И имало време, когато кетчупът всъщност се продавал като лекарство, от джентълмен на име Джон Кук Бенет. Изцяло новото съдържание на домати е ключът към неговите здравословни свойства и империята на кетчуп медицината се разширява бързо. Но с появата на копия с по-ниско качество, се срива през 1850 г.

7. През шестнадесети век мумиите са били лекарство

Древните египетски мумии са вдъхновение за много приказки и филми. Докато мумиите са страшни и зли в много филми, в древни времена те са били считани за лекарство. Наземните мумии всъщност са били консумирани като лекарство през дванадесети век, най-вече поради съдържанието на битум в тях.

8. Рицарите били длъжни да се къпят

Холивуд може да изобразява Средновековието като романтично, но честно казано, то е зловонно. Най-вече защото къпането не било толкова практика, колкото нещо, което трябвало да се направи, в случай че ще правиш нещо важно, например да бъдеш рицар.

9. За римляните урината била чудесно почистващо средство

За повечето хора урината е просто отпадък на човешкото тяло. Но за римляните това е източник на амоняк, който от своя страна се счита за нещо, което може да почиства много добре. Така че, според много стенописи, намерени в Помпей, мръсните дрехи били напоени със застояла урина, за да се почистят от мръсотия, масло и петна.

10. Любовта била доказвана чрез бутилиране на сълзи, буквално

Уловителите на сълзи могат да бъдат проследени чак до 400 г. пр.н.е. Жените съхранявали сълзите, които плакали за съпрузите си, мъртви или във война, в специални бутилки, известни още като сълзотворни бутилки. По принцип, колкото повече сълзи, толкова по-чиста и благочестива е жената. По-късно тези бутилки се използват за съхранение на парфюми и масла.

11. Протезите някога са били направени от истински зъби

Днес протезите се правят изкуствено, с материали, които не причиняват вреда и могат да издържат дълго време. Но векове назад, хората, които са загубили зъбите си, са можели да получат нови и то истински.

В по-ранни времена протезите се правели от истински човешки зъби и се наричаха "зъби Waterloo". Говори се, че зъбите от жертви на бойното поле често са били използвани за направата на протези. 

12. Гладиаторската пот е била ценена стока сред римляните

Ако сте били древна римлянка, която е искала да изглежда красива, тогава избраната отвара за красота е гладиаторска пот. След като гладиаторите се бият, потта, кръвта и мръсотията били събирани от телата им и продавани във флакони извън арената.

Докато богатите жени можели да си позволят кремове и парфюми, гладиаторската пот била козметичен продукт и за жените от средната класа.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay