На ръба на рампата

Една от създателките на първото по кънки училище в България разкрива предимствата на атрактивния спорт

Велислава Благоева е на 34 години, а кънки кара от детските си години. Започва да се занимава по-сериозно от три години обаче, когато вижда за пръв път фрийстайл слалом в България.

Казва за себе си, че спортува, откакто се помни, но емоцията, която ѝ дават кънките, не може да се сравнява с ежедневните малки удоволствия. 

Завършила е социална педагогика и социален мениджмънт в СУ "Св. Климент Охридски" и преди време е смятала да се занимавам точно с това, но в един момент осъзнава, че нещото, което я прави истински щастлива, са кънките.

Вие сте една от създателките на училище "Дизастър" - първото училище по кънки у нас. Как се роди идеята?
Училище Дизастър е първата сериозна инициатива от този тип у нас. Идеята е продължение на един отдавнашен проект на AISA DISASTER - асоциацията по агресив кънки на рампа. Хората се впечатляват, когато гледат какво може да се направи с кънки на краката и започват да се интересуват. Идват, гледат, снимат, питат "Трудно ли е?", "Може ли и аз да опитам?", "Давате ли уроци?" През последната една година въпросите за уроци зачестиха доста и с Емо и Ники решихме, че е крайно време да стартираме.

Защо кънки, а не някой друг спорт?
Да караш кънки е забавно! Начин да изкараш весело и непринудено неделния следобед например, на всичкото отгоре спортувайки. Тук няма покриване на норми, така както присъства в традиционните спортове. Просто се носиш по асфалта и усещаш всичко около себе си. Няма значение дали отиваш на работа, дали правиш поредната обиколка в парка със слушалки в ушите, или караш с приятели. Тук няма значение дали си възрастен, или дете, дали си учен, или работиш в престижна фирма.


На ръба на рампата
Напоследък се наблюдава тенденция за вело култура у нас. Все повече хора избират колелетата за транспорт в градска среда. Ако трябва да изтъкнете предимствата на кънките, кои биха били те?
Ако трябва да изтъквам предимства, ето едно: кънките не са толкова обемисти. Отиваш на среща, на работа и започваш да се чудиш къде да оставиш колелото си. Съвсем различно е да се преобуеш и просто да прибереш кънките си в раницата. Освен това, когато караш кънки, не натоварваш само краката - ефективно работят почти всички мускули, което предполага цялостно развитие на тялото, а заради свободата на движение кънките са най-изразителния от алтернативните спортове, няма движения, които да останат незабелязани.

За кого е училище "Дизастър" – за професионалисти, аматьори или и двете? Какво предлагате на различните ученици?
За всички. Идеята ни е да предоставим възможност на всички, които имат желание да се докоснат до този спорт, да го направят. Опитали сме се да обхванем почти всички видове каране и всеки да избере това, което му харесва.

На ръба на рампата
Къде провеждате занятията си и само в София ли? Обмисляли ли сте да достигнете и до други точки на България?
В момента уроците са само в София, но обмисляме варианти и за други градове.

Един въпрос специално за дамите: спомага ли карането на кънки за оформяне на фигурата и колко време е нужно да тренираме, за да постигнем желаното тяло?
От собствен опит мога да кажа, че карането на кънки е перфектният начин да стопиш мазнините и да оформиш мускулите на тялото. Казват, че с един час дневно каране на кънки можеш да поддържаш теглото си, но аз мисля, че свалянето на килограми всъщност е бонус към цялото забавление, наречено каране на кънки.

Ако искате да продължаваме да ви срещаме с динамични и интересни хора, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

7 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



8
Не е посочен 16.10.2013|10:37
Така и не се научих да карам кънки, страха ми е в повече.
7
Не е посочен 15.10.2013|18:24
Много тренировки и креатвмно мислене се иска, много ми допада това изкуство.
6
Не е посочен 15.10.2013|17:03
Еха, да караш кънки си е цяло изкуство.
5
Не е посочен 15.10.2013|17:01
Много готин проект! Подкрепям всяка една идея, която насърчава и стимулира младите хора да се занимават с какъвто и да е спорт.
4
Не е посочен 15.10.2013|15:58
Сега мисля и аз да си поръчам едни ролери!
3
Не е посочен 15.10.2013|15:49
Какви чудеса правят тези хора на кънки не е истина, страшни красоти, които изискват бързина, координация и какво ли още не.
2
Не е посочен 15.10.2013|15:31
хич ме нямаше в карането на ролери като малка, определено не ми е стихията,така и не се научих.
1
Не е посочен 15.10.2013|15:20
винаги съм се чудела как точно ги управляват тези ролери, наистина са специалисти тези тинейджъри и се справят много добре.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay