Пестеливата кралица и нейният дрешник

Един бърз поглед към тенденциите през очите на Мира Гюлева

Неизвестна рокля, парка от секънд хенд, колие Ash, чанта Michael Kors, обувки Rocket dog.
Неизвестна рокля, парка от секънд хенд, колие Ash, чанта Michael Kors, обувки Rocket dog.
Воденето на моден блог изглежда като занимание за хора без работа. Ала зад тази безоблачност се крие страст към модата, която не се спира пред нищо. Дори пред липсата на време.

Мира Гюлева споделя усещането си за стил и комбинации в облеклото почти всеки ден и така поддържа живо своето модно царство. Дрешникът на пестеливата кралица, или иначе казано, Thrift Queen's Closet, ни отвежда в един свят на внимателно подбраните одежди. Ценно бягство от натруфената ни реалност.

От малка има афинитет към модата, но и досега не се впечатлява от комплименти. Предпочита да говори за мечтите си, след като ги сбъдне.
Затова пък ни сподели доста за красивото си настояще.

С какво друго се занимаваш извън блога?
Занимавам се с мода от много години. Била съм бранд мениджър на "Timberland”, store мениджър на "Bershka”, стилист и автор на свободна практика. В момента се занимавам и със стайлинг. Движа собствен проект - "Pop up Shop”, заедно с близка моя приятелка - Ива от "Inspiration exists”. И не на последно място пътувам до Индия, където чета лекции във филиал на италиански моден университет. Старая се работата ми да е разнообразна, не мога да си представя да съм зад бюрото от 9 до 18 и да върша нещо, което не е свързано с мода.

Пестеливата кралица и нейният дрешник


Държавата с най-стилно облечените хора?

Харесвам скандинавските сайтове за стрийт мода, но за съжаление не съм била там. Обичам стила на парижани, а в Милано и Ню Йорк, където съм живяла, също съм намирала вдъхновение. Харесва ми тенденцията в Индия - те не са загубили националната си идентичност, за разлика от нас, и умело я комбинират в ежедневното си облекло. В Лондон хората са смели, а на определени места в Истанбул виждам страхотно стилни жени.

Какво те дразни в облеклото на българските жени, които виждаш по улицата?
В България е трудно да бъдеш различен. На хората, които експериментират с външния си вид, се гледа странно и често са заклеймени от обществото. Този мироглед лека-полека трябва да се промени. Дразнят ме прекомерната употреба на грим, липсата на така елегантната небрежност, пошлото разголено облекло, ментетата, прекалената употреба на солариум, острите тънки токчета по разбитите павета, големите лога по дрехите и цялата униформеност на българката.

А какво те отблъсква в модата?
Завистта при конкуренция, както и фактът, че вече дори големите марки шият в страни от третия свят и качеството е почти химера.

Кои са любимите ти персонални модни блогове?
От България: Ива (Inspiration exists), която много ме вдъхнови да започна собствен блог, Ивайло от One2ten, който показва страхотния стил на майка си и Венета от EdgyCuts, на чиято метаморфоза от пънк мацка до супер стилна мама съм свидетел през годините. От чуждите ми е трудно да изброя само няколко: Everybody dies, Michelle’s style file, The Nyanzi report, Fashion Steele NYC, Love Aesthetics by Ivana Carpio, TMRK, Song of Style, Ivania Diamond и още толкова много.

Пестеливата кралица и нейният дрешник Настъпи есенно-зимният сезон. На кои елементи и цветове в облеклото най-много разчиташ?
Актуалните цветове тази есен са бежово, горчица, тревисто зелено, любимото ми черно. Най-важни за дамите са палтата, кожените ръкавици за шофиране, и напластяването на различни по дължина и материя дрехи. Лично аз имам комбинации в облеклото, на които разчитам сезон след сезон. Това са например риза и кашмирена жилетка, големи плетива, шалове и ушанки, защото съм много зиморничава, а през лятото - леки къси рокли.

Кой артикул би нарекла "класически”?
Ох, толкова са много! Бяла риза, тъмен деним, перли, обувки на ток с деколте, хубав кашмирен пуловер в сиво.

Кои са дрехите и аксесоарите, в които си заслужава да инвестираме?
Определено чанти и обувки. Самата аз наблягам на чантите, тъй като имам проблем с намирането на моя номер обувки, но качествените такива ги усещам с ходилата си.

Как би определила своя стил?
Миш-маш. В ежедневието си се налага да бъда с удобни дрехи и големи чанти, тъй като непрекъснато тичам на снимки, нося щендери и торби с аксесоари, но има ли случай, обичам да се наконтя. Държа на хубавите чанти, малкото грим и не излизам от къщи без лак на ноктите.


Откъде пазаруваш своите дрехи? Кои са брандовете, от които все още пазаруваш, само когато си в чужбина, а ти се иска да виждаш и у нас?
От България почти не пазарувам, може би защото работата ми изисква ежедневно обикаляне на магазините. Имам страхотна шивачка, която изпълнява всичките ми идеи, понякога пазарувам онлайн, но най-любимото ми обикаляне из секънд хенд и винтидж магазините у нас и в чужбина държи връх. От по-конвенционалните марки бих казала, че в "Zara” и "H&M” пазарувам най-често.

Има ли нови имена в сферата на дизайна, чиято работа следиш с интерес?
Ребека Минкоф за чанти, Алекзандър Уанг ми е любим, още преди да стане твърде известен.

Какви са основните правила, които спазваш по време на шопинг?
Да съм сама. Не обичам да пазарувам с приятели - разсейват ме. Друго златно правило е да обмислям всяка покупка, оставила съм импулсивното пазаруване зад гърба си.

Усещането за стил...
Категорично е вродено. Но не пречи човек да го притежава някъде вътре в себе си и в даден момент да го развие.

24 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 31.12.2011|18:07
Поздравления за прекрасния блог, Мира! Много се радвам, защото обичам да следя такива , но досега само чуждестранни блогове.Обожавам да посещавам магазини секънд хенд- без това да ми е мания:), защото там има истински находки!Те могат да придадат индивидуалност на човека със стил!Много уважавам чувството за мярка в облеклото! Радвам се тук ще "сверявам своя часовник" Пожелавам на всички весело посрещане на Новата година! Успехи имного ,много здраве и усмивки!:)
2
Не е посочен 16.11.2011|17:27
Най-накрая някой женски сайт с практични съвети за мода и дрехи на достъпни цени! Няма какво да се лъжем, повечето модни списания са за боклука, предлагайки модни сетчета с дрехи на цени, колкото няколко средни месечни заплати у нас. Сляпото следване на модните трендове ни връща в соца, когато всички ходехме еднакви като нощни шкафчета...
1
Не е посочен 16.11.2011|17:00
Съгласна съм, че в България този, който се облича различно или не е "по модата", го гледат накриво. Забелязала съм. че в малките градове излиза сезонно модно течение и всички започват да ходят облечени като с униформи. Никога не съм разбирала момичетата, които държат винаги да се носят по последен писък на модата, дори и когато не им харесва. В другите страни има свобода в обличането и в модните мирогледи. Права е Мира Гюлева за униформеността, големите лога и май-вече ментетата.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay