Италианците са истински виртуози в кухнята. Някои от най-предпочитаните днес ястия водят началото си именно от тяхната родина. Пица, лазаня, да не забравяме и пастата. А тя се предлага в множество различни варианти, един от друг по-екстравагантни.
Нашето предложение към вас е да си припомните една от най-познатите рецепти, леко променена, но все така вкусна.
Bon Appétit!
Продукти:
1 пакет спагети (500 гр.)
6 литра вода
2 супени лъжици сол
За соса:
250 грама кайма
2 скилидки чесън, смлян
2 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици ситно нарязан пресен босилек
1-2 супени лъжици доматено пюре
3 чаши доматен сок
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
За да направите соса, загрейте голяма тенджера на средно висока температура. Сложете зехтина и изчакайте, докато се нагорещи. Намалете температурата на средна.
Добавете смления чесън, а след около 30 минути и каймата. След около 5 минути сложете доматеното пюре и разбъркайте добре.
Прибавете доматения сок и оставете да къкри, докато течността се намали наполовина. Отвреме навреме разбърквайте. Подправете със сол и черен пипер и оставете на слаб огън.
Междувременно, изсипете водата и солта в отделен голям съд. Сложете го да заври и след това добавете спагетите. Когато са готови ги прецедете, но запазете една чаша от водата.
Увеличете температурата на соса до средна, добавете запазената от спагетите вода и разбъркайте. Поръсете с босилека, рабъркайте отново и накрая изсипете спагетите в соса.
Сервирайте в предварително затоплени съдове. По избор, поръсете ястието със сирене пармезан.
9 | 0 |