Кои са сезонните плодове в момента?

Кои са сезонните плодове в момента?
Pexels

Въпреки че вече целогодишно можем да се сдобием с почти всички плодове, добре е да хапваме плодове, които са в сезон. Те са най-истински, богати на най-много витамини и съответно най-полезни. Това е така, защото продуктите, които не са в сезон, преминават през много различен процес, при който се берат рано, охлаждат се и след това се нагряват, за да се запазят свежестта и вкуса. 

Какво означава плодовете да са в сезон?

Случвало ли ви се е да си купите ягоди през зимните месеци и да осъзнаете, че не са толкова свежи и им липсва онзи възхитителен сладък вкус? Освен това са и ужасно скъпи. През сезона продукцията изцяло зависи от климата и условията на отглеждане, които се различават във всеки регион. И въпреки че може би сте забелязали, че можете да купувате определени плодове целогодишно въпреки ограничения сезон, това вероятно е, защото тази продукция се бере в други страни, където е в сезон, и след това се внася у нас.

Кои плодове са в сезон през зимата?

Разнообразие от цитрусови плодове се берат през зимата, което ни помага да си набавим необходимия витамин С, за да се предпазим от сезонни настинки и вируси. Ананас, киви и банани също са страхотни възможности да се насладите на плодове през зимата и са точно това, от което се нуждаете, за да направите плодова салата, която ще ви пренесе в лятото. Можете също да се наслаждавате на зимни сортове тиква, които технически се класифицират като плодове!

Ябълки

Авокадо

Банани

Грейпфрут

Киви

Лимони

Лайм

Портокали

Круши

Ананас

Тиква

Кои плодове са в сезона през пролетта?

С наближаването на пролетта стават достъпни още вкусни плодове. Кайсиите може да са малки, но са чудесен източник на калий и фибри и могат да се консумират по безброй начини. Ягодите и ананасите също са страхотни варианти, докато грахът, който също е плод, е чудесна съставка във вкусните пролетни ястия.

Ябълки

Кайсии

Авокадо

Банани

Киви

Лимони

Лайм

Грах

Ананас

Ягоди

Кои плодове са в сезон през лятото? 

Наистина няма нищо по-хубаво от това да се насладите на пресни летни плодове в красив, слънчев ден. Сега е моментът да хапнете всички горски плодове, пъпеши и костилкови плодове, които желаете. И не забравяйте да се запасите с диня!

Какво още? Много храни, които може да мислите за зеленчуци, всъщност се класифицират като плодове. Това включва краставици, патладжани, зелен фасул, бамя, тиквички, домати. 

Ябълки

Кайсии

Авокадо

Банани

Къпини

Боровинки

Пъпеш

Череши

Краставици

Патладжан

Зелен боб

Пъпеш

Лимони

Лайм

Манго

Бамя

Праскови

Сливи

Малини

Ягоди

Тиква

Домати

Диня

Тиквички

Кои плодове са в сезон през есента?

Когато мислите за есента, вероятно се сещате за бране на ябълки. И това е почти единственото време от годината, в което можете да намерите всеки съществуващ сорт ябълки, така че е добра идея да се запасите. Крушите и гроздето също са идеално узрели през есента и са супер вкусни.

Ябълки

Банани

Червени боровинки

Грозде

Зелен боб

Киви

Лимони

Лайм

Манго

Круши

Грах

Ананаси

Тиква

Малини

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay