Колко калории има в една ябълка?

Колко калории има в една ябълка?

"Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен"- всички сме чували този израз. Но колко калории има в една ябълка и наистина ли е толкова полезна за вас? Отговорът на експерите е "Да".

Ябълките са вторият най-консумиран плод, след бананите, по някаква причина! Те са евтини, лесно преносими, здравословни и вкусни.

Колко калории има в една ябълка?

Що се отнася до калориите, ще намерите 95 в средно голяма ябълка. Но плодът съдържа и много други неща, които са полезни за вас:

Калории: 95

Мазнини: 0 гр

Въглехидрати: 25 g

Захар: 19 гр

Влакна: 4 гр

Протеин: 0 g

Ако това количество захар ви накара да се притесните, помислете за това: Захарта, която ще получите в една ябълка, не е същата като 19 грама захар, която ще получите от шоколадова вафла, например. 

Фибритепредставляват начинът на природата да контролира нивата на кръвната захар, поради което се срещат в плодовете и зеленчуците. Фибрите помагат за подобряване на храносмилането, което предотвратява покачването на кръвната захар.

Всъщност, проучване показва, че хората, които имат навик да ядат ябълки, са изложени на по-малък риск от развитие на диабет тип 2. 

Нещо повече, високото съдържание на фибри в ябълките означава, че те съдържат здравословна доза пребиотици (несмилаеми фибри, които "ядат" бактериите в червата ви). Пребиотиците могат да подобрят гастроинтестиналното здраве, както и потенциално да подобрят абсорбцията на калция.

Хранителна стойност на ябълките

Яденето само на една средна ябълка ще ви даде 14% от дневната препоръчителна доза витамин А и 11% от дневната препоръчителна доза витамин С. Антиоксидантите (като витамините С и А) в ябълките помагат да се предотврати прекомерното увреждане на свободните радикали - и това може да има много потенциални ползи за здравето. Например антиоксидантите в ябълките са показали, че предпазват от рак и астма.

Редовното ядене на ябълки може да помогне дори при загуба на тегло. Ябълките са голям източник на фибри и нискокалорична закуска. Яденето на леки закуски с високо съдържание на фибри е доказано, че може да намали общото потребление на калории през деня.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

10 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay