Неща, които не трябва да слагаме в хладилника

Не всеки хранителен продукт има място в "студения шкаф"

Неща, които не трябва да слагаме в хладилника

Редовно пълним хладилниците със съвсем излишни неща - било то от прекомерна предпазливост, или защото няма къде другаде да ги слагаме. Някои продукти обаче не се нуждаят от съхранение на хладно, ниската температура може дори да им навреди. Ето основните от тях: 

Домати
Когато се държат на студено, доматите почерняват или стават на петна. Най-добре е да се съхраняват на някой рафт в кухнята, без найлони около тях. Само ако сте ги откъснали/купили по-зелени, можете да сложите доматите в хартиена торба. Така зреенето се ускорява.

Картофи
Престоят в хладилника може да промени вкуса и аромата им. Добре е картофите да се държат в хартиена торба. Не в найлонова, защото влажността, която тя създава, ускорява гниенето. 

Кафе
Фризерът и хладилникът създават кондензация, която силно влияе на любимия ви "чаромат". Това се отнася както за кафето на зърна, така и за смляното. Най-добре е да се съхранява в херметически затворена кутия. 

Лук
Той си има естествена обвивка. Желателно е да не се държи в торбички, а дори да има такива, нека бъдат на дупки. Така ще може да се осъществява движение на въздуха. Още един съвет: не дръжте лука близо до картофите, защото те отделят газове и влажност, които го карат да гние по-бързо.

Чесън
Той си се съхранява отлично без каквито и да било допълнителни грижи. Може да издържи повече от 2 месеца на стайна температура. 

Тикви и ядки
Могат да издържат достатъчно дълго на температура, по-висока от 4 градуса. Няма нужда да запълваме ценното пространство в хладилника с тях.  

Хляб
Хладилникът ще го изсуши много по-бързо, отколкото стайната температура. Затова ви съветваме, ако не можете да изядете целия самун достатъчно бързо, отделете си няколко филийки в кутията за хляб, а останалите замразете във фризера. 

Люти сосове
Няма абсолютно никакъв смисъл да държите подобни продукти в хладилника. Ако не са отворени, съставките им помагат да издържат поне 3 години на стайна температура. 

Още подобни съвети можете да прочетете в Kulinar.bg

14 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



7
Не е посочен 19.10.2012|14:08
Аз по принцип зеленчуци не държа в хладилника, гледам да ги консумирам още пресни, а за спанакът дори съм чувала че не е препоръчително да се съхранява въобще в хладилника.
6
Не е посочен 19.10.2012|14:06
Да отбележа, че "Кулинар" е хубав сайт - и с приятен дизайн, и с интересни рецепти. Огладнявам, докато го разглеждам;)
5
Не е посочен 19.10.2012|13:51
Ахах и него и него, освен, ако не си виетнамка :P
4
Не е посочен 19.10.2012|13:50
Единствено доматите от списъка държа в хладилника - но няма как. Купувам по много, особено лятото и хапваме доста, ако са навън бързо се развалят в жегата сякаш./...
3
Не е посочен 19.10.2012|11:56
Картофите пък аз никога не съм ги слагал в хладилника. За някои от другите неща определено не знаех, че не трябва да се държат на студено в хладилника. Благодаря за съветите :))
2
Не е посочен 19.10.2012|11:32
Аз мислех,ч е кучето не трябв ада слагаме вътре! хахахахаххаа
1
Не е посочен 19.10.2012|11:22
много полезни съвети!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay