Редовно пълним хладилниците със съвсем излишни неща - било то от прекомерна предпазливост, или защото няма къде другаде да ги слагаме. Някои продукти обаче не се нуждаят от съхранение на хладно, ниската температура може дори да им навреди. Ето основните от тях:
Домати
Когато се държат на студено, доматите почерняват или стават на петна. Най-добре е да се съхраняват на някой рафт в кухнята, без найлони около тях. Само ако сте ги откъснали/купили по-зелени, можете да сложите доматите в хартиена торба. Така зреенето се ускорява.
Картофи
Престоят в хладилника може да промени вкуса и аромата им. Добре е картофите да се държат в хартиена торба. Не в найлонова, защото влажността, която тя създава, ускорява гниенето.
Кафе
Фризерът и хладилникът създават кондензация, която силно влияе на любимия ви "чаромат". Това се отнася както за кафето на зърна, така и за смляното. Най-добре е да се съхранява в херметически затворена кутия.
Лук
Той си има естествена обвивка. Желателно е да не се държи в торбички, а дори да има такива, нека бъдат на дупки. Така ще може да се осъществява движение на въздуха. Още един съвет: не дръжте лука близо до картофите, защото те отделят газове и влажност, които го карат да гние по-бързо.
Чесън
Той си се съхранява отлично без каквито и да било допълнителни грижи. Може да издържи повече от 2 месеца на стайна температура.
Тикви и ядки
Могат да издържат достатъчно дълго на температура, по-висока от 4 градуса. Няма нужда да запълваме ценното пространство в хладилника с тях.
Хляб
Хладилникът ще го изсуши много по-бързо, отколкото стайната температура. Затова ви съветваме, ако не можете да изядете целия самун достатъчно бързо, отделете си няколко филийки в кутията за хляб, а останалите замразете във фризера.
Люти сосове
Няма абсолютно никакъв смисъл да държите подобни продукти в хладилника. Ако не са отворени, съставките им помагат да издържат поне 3 години на стайна температура.
Още подобни съвети можете да прочетете в Kulinar.bg
14 | 0 |