Да преустановим безсмисленото тършуване в хладилника - част I

Наистина гладни или просто нервни – това е въпросът – част I

За разлика от децата, които хапват само, когато са гладни, на нас, жените, доста често ни се случва да използваме храната не по предназначение – ядем, когато сме тъжни, весели, самотни, нервни или просто, защото ни е скучно. Помислете колко пъти сте си хапвали нещо, защото просто е било в хладилника.

 

Време е да престанем да запълваме емоционалните празнини с шоколад, чипс, бисквити или сладолед. Ето какво бихме могли да направим преди да сложим първата фатална хапка в устата си – да си зададем три лесни въпроса:

 

1. Наистина ли съм гладна?

 

Нека да дадем оценка на глада си от 1 до 5 като 1 е: "Толкова съм гладна, от обяд нищо не съм хапвала", а 5 – "Сита съм, но май има местенце за още".

 

Ако отговорът е 4 или 5 вратата на хладилника се затваря на секундата! Няколко дълбоки вдишвания и издишвания биха укротили лакомията ни за разлика от шоколадовото парче торта.

 

2.  Пих ли достатъчно течности днес?

 

Много често организмът бърка глада с жаждата. На ден се нуждаем от около литър и половина течности. Затова може би чаша натурален сок или топъл чай с лимон биха били по-доброто решение в случая.

 

3. Как се чувствам в действителност?


Решението на проблемите не идва като преядем. Дори напротив – след старателното дълбаене в кофичката сладолед настъпва чувството за вина. Физическото неразположение няма как да тушира емоционалната ни нестабилност. По-добре би било да останем насаме със себе си и да помислим какво всъщност ни мъчи.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay