Както отлично знаем, витамин C е жизнено важен за човешкия организъм, защото е най-силният защитник от вируси. Той е важен за кръвоносните съдове и хрущялите, за поддържане нивата на допамина, пептидните хормони и тирозина.
Като един от най-силните антиоксиданти, витаминът помага за облекчаването на оксидативния стрес в тялото и намалява опасността от рак.
При всички положения обаче много по-добре е витаминът да се приема в естествен вид, чрез определени храни, а не под формата на фармацевтични таблетки.
Ето защо ви предлагаме супер полезния списък на най-богатите на витамин С плодове и зеленчуци, събрани на едно място от Kulinar.bg. Витаминизирайте се!
Броколи, карфиол, брюкселско зеле
Броколите са изключително полезни в борбата с рака. Съдържат 89 мг витамин С в 100 г. суровият карфиол е по-беден на витамина – 46 мг в 100 г. Суровото брюкселско зеле пък съдържа 75 мг в 100 г.
Киви
В 100 гр киви се съдържат 49 ккал, 0 мазнини, 1 грам белтъчини, 11 грама въглехидрати. Плодовете съдържат 80% вода, 18% сухо вещество, в което 9-12% захари. В 100 гр киви има 93 мг витамин С, а в един-единствен плод – приблизително 84 мг.
Папая
Плодовете папая имат високо съдържание на много витамини. Конкретно за витамин С: 62 мг в 100 гр, а в една средноголяма папая се откриват 188 мг.
Портокали, мандарини, цитруси
Цитрусите са отлично познат източник на витамин С. Той се крие и в кората им. Портокалите ни дават 59 мг в 100 гр и 83 мг на плод. Мандарините са по-скромни – 49 мг на 100 гр, или 36 мг на плодче.
Ягоди
Всеобщата любимка дарява човека с 59 мг от витамина в порция от 100 гр. В една-единствена ягодка се крият 11 мг витамин С.
Вижте кои са останалите плодове и зеленчуци, богати на витамин С, в тази статия на Kulinar.bg!
5 | 0 |