Днес е Бъдни вечер! Един от най-светлите семейни празници. Има много традиции и обичаи, свързани с днешния празник, като повечето са свързани с трапезата за Бъдни вечер. Днес е последният ден от постите и поради тази причина всички ястия трябва да бъдат постни, включително и питката. По традиция на Бъдни вечер се прави содена питка. Тя се приготвя много лесно, но все пак ще споделим с вас рецепта за такава содена питка, подходяща за днешния ден.
Необходими продукти:
500 грама брашно
1 ч. ч. вода
3 с. л. олио
1 ч. л. сол
1 ч. л. сода за хляб
1 с. л. оцет
Начин на приготвяне:
Брашното трябва да се пресее и да се направи кладенче.
В кладенчето изсипете водата, олиото и загасената в оцета сода.
Замесете тестото, оформете го на топка и оставете да втаса за около 30 минути.
Намазнете една тавичка и оформете питката в нея.
Украсете питката с кръст, слънце, грозд или друго пожелание. А може и да не я украсявате, само я убодете на няколко места с вилица.
Печете на 180 градуса около 30 минути.
След като извадите питката от фурната, напръскайте я с вода и я увийте в чиста кърпа, за да омекне.
Да ви е сладко!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
1 | 0 |