Кой не е чувал за борш? Чорба, останала в историята като едно от най-популярните ястия от кухнята на славянските народи. Нашите колеги от Kulinar.bg ни помогнаха да намерим оригинална рецепта, право от Москва. Там на вкусната супа викат "борщ" и задължително я приготвят с цвекло, месо и зеле. Струва ни се, че боршът е достоен за завършек на Седмицата на супата в Jenite.bg
Необходими продукти
0,5 кг телешки гърди
100 гр. шунка
2 кренвирша
300 гр. прясно зеле
2 моркова
300 гр. червено цвекло
200 мл. соева сметана
50 гр. масло
магданоз
3 с.л. доматено пюре
1 дафинов лист
2 зърна бахар
1/4 ч.л. захар
2 телешки бульончета
1/2 ч.л. лимонов сок
Начин на приготвяне
Сварете месото в тенджера под налягане заедно с двете бульончета. След вдигане на налягането, оставете за поне 35 минути.
През това време нарежете червеното цвекло и морковите на ивици, поръсете ги с лимоновия сок и ги задушете заедно с маслото.
Когато месото се свари, отстранете по-големите кокали и го нарежете.
Поставете го заедно с бульона от варенето, зелето, задушените моркови и червено цвекло в тенджера. Долейте още вода, така че общото количество бульон да е около 2,5 л.
Изчакайте да заври на силен огън и го оставете 10 минути така. След това намалете котлона на средна степен.
Прибавете нарязаните кренвирши и шунка, дафиновия лист, бахара, разреденото с малко вода доматено пюре и захарта. Оставете на котлона за още десетина минути.
Свалете борша от огъня, отстранете дафиновия лист, застройте със сметаната и поръсете с нарязания на ситно магданоз.
А ето какво си готвихме в:
Понеделник
Картофено-лучена с подправки
Вторник
Винаги има място за бекон
Сряда
"Лозана" с майоран и кардамон
Четвъртък
Рибена за Никулден
2 | 0 |