Седмица на супата: Борш от Москва

Традиционното ястие може да се появи и на вашата трапеза

Седмица на супата: Борш от Москва

Кой не е чувал за борш? Чорба, останала в историята като едно от най-популярните ястия от кухнята на славянските народи. Нашите колеги от Kulinar.bg ни помогнаха да намерим оригинална рецепта, право от Москва. Там на вкусната супа викат "борщ" и задължително я приготвят с цвекло, месо и зеле. Струва ни се, че боршът е достоен за завършек на Седмицата на супата в Jenite.bg

Необходими продукти

0,5 кг телешки гърди
100 гр. шунка
2 кренвирша
300 гр. прясно зеле
2 моркова
300 гр. червено цвекло
200 мл. соева сметана
50 гр. масло
магданоз
3 с.л. доматено пюре
1 дафинов лист
2 зърна бахар
1/4 ч.л. захар
2 телешки бульончета
1/2 ч.л. лимонов сок

Начин на приготвяне

Сварете месото в тенджера под налягане заедно с двете бульончета. След вдигане на налягането, оставете за поне 35 минути.

През това време нарежете червеното цвекло и морковите на ивици, поръсете ги с лимоновия сок и ги задушете заедно с маслото.

Когато месото се свари, отстранете по-големите кокали и го нарежете.

Поставете го заедно с бульона от варенето, зелето, задушените моркови и червено цвекло в тенджера. Долейте още вода, така че общото количество бульон да е около 2,5 л.

Изчакайте да заври на силен огън и го оставете 10 минути така. След това намалете котлона на средна степен.

Прибавете нарязаните кренвирши и шунка, дафиновия лист, бахара, разреденото с малко вода доматено пюре и захарта. Оставете на котлона за още десетина минути.

Свалете борша от огъня, отстранете дафиновия лист, застройте със сметаната и поръсете с нарязания на ситно магданоз.

А ето какво си готвихме в:

Понеделник
Картофено-лучена с подправки

Вторник
Винаги има място за бекон

Сряда
"Лозана" с майоран и кардамон

Четвъртък
Рибена за Никулден

Петък
Минестроне за 30 минути

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



11
Не е посочен 14.12.2012|16:02
Не обичам супа борш , но тази на снимката ми изглежда доста апетитно
10
Не е посочен 12.12.2012|16:54
Вкусна е преди време доста хапвах такава супа
9
Не е посочен 12.12.2012|10:03
В това студено време една такава чорба би се отразила добре на организма
8
Не е посочен 11.12.2012|09:44
Това е любимата ми супа. Предпочитам я само с телешки гърди, без кренвирши и шунка.
7
Не е посочен 11.12.2012|08:36
Защо? Винаги можеш да махнеш някоя определена част от тях и да нямаш никакви проблеми после - пак ще ти се получи супата и то мисля - много добре.
6
Не е посочен 10.12.2012|20:24
В повече ми идват тези продукти на мен за такава супа.
5
Не е посочен 10.12.2012|14:44
Не обичам червено цвекло. Няма ли да е по - хубава супата без него.
4
Не е посочен 10.12.2012|14:14
Само шунката и кремвиршите нещо не ми се връзват в тази руска супичка, иначе срещу доматеното пюре нямам никакви забележки.
3
Не е посочен 10.12.2012|11:45
Едно от любимите ми неща за хапване в тези студени зимни дни.
2
Не е посочен 10.12.2012|09:39
Ех, в това студено време е само за една такава топла, сгряваща супичка, а този борш с обилна мръвка и сметана със сигурност е и доста питателен.
1
Не е посочен 10.12.2012|07:37
Лично аз предпочитам повече постния борш, към който по изключение добавям малко сиренце.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay