5 начина за справяне с постоянното чувство на умора

Ето как да се сдобиете с повече енергия

5 начина за справяне с постоянното чувство на умора

Постоянната умора може да бъде причинена от редица фактори като дехидратация, липса на витамини, емоционален стрес или неправилна диета. Всеки организъм е различен и е важно да намерим точния баланс за самите себе си, за да се чувстваме във форма.

Умората може да бъде преодоляна лесно с помощта на няколко малки, но значителни промени в ежедневния режим. Не ви е нужно нищо друго освен лека промяна в нагласата, добра храна и повече движение. Ето как да се справите бързо и лесно с неприятната умора и отпадналост.

1. Хранете се добре и редовно
Може би се чувствате уморени, защото в организма ви липсват важни хранителни вещества. Трябва да сте сигурни, че хапвате редовно и то правилните неща. Старайте се да ядете зеленчуци и плодове всеки ден, като може да бъдат под формата на салати или смуутита. Заменете десерта с плод, а предястието с голяма салата.

Трябва да си набавяте и протеини, като най-добрите източници са ядките. Хапвайте шепа ядки поне по веднъж на ден и така ще осигурите на тялото си важни хранителни вещества.

5 начина за справяне с постоянното чувство на умора

2. Консумирайте по-малко кофеин и захар
Знаете ли, че кофеинът в големи дози може да доведе до съвсем обратен ефект и вместо да ви събуди може да отнеме цялата ви енергия? Изпийте сутрешната си чаша кафе и след това преминете на зелен или билков чай.

Захарта също може да понижи нивата на енергията ви и затова е добре да ограничите сладките изделия и да си набавяте нужните захари от далеч по-полезните и вкусни плодове. Можете също така да започнете да използвате меда като подсладител за напитките.

3. Пийте повече вода
Един от основните признаци на дехидратацията е умората. Много хора нямат представа за това и са хронично дехидратирани. Не можете да замените водата с кафе, сокове и напитки, които съдържат захар, защото те действат като деуретици и така спомагат още повече за вашата дехидратация. Доверете се на добрата стара вода, тя ще възвърне силите ви.

5 начина за справяне с постоянното чувство на умора

4. Набавяйте си достатъчно сън
Всички знаем, че трябва да спим поне по 7 часа на денонощие, за да се чувстваме във форма. Но часовете сън могат да варират според това колко сме работили през деня и под какво количество стрес се намираме. Важно е и качеството на съня, а не само неговото количество. Можете да се чувствате изморени и ако сте спали прекалено много.

Недейте да ядете сладко и да приемате кофеин след 10 часа вечерта и се старайте да изключвате цялата техника поне 30 минути преди да заспите, за да бъде сънят ви по-дълбок и пълноценен. По-добре е да изпиете чаша билков чай преди сън и да почетете книга. Така тялото ви ще се отпусне и ще се настрои на вълна за почивка.

5 начина за справяне с постоянното чувство на умора

5. Намалете нивата на стрес
Най-честата причина за хроничната умора е стресът. Тревожността изцежда силите ни и ни кара да се чувстваме като болни. Понякога е трудно, но все пак трябва да опитаме да победим тревогата и да се успокоим поне малко, за да може и организмът ни да си поеме глътка въздух от цялото вътрешно напрежение.

Страховете ни могат да отнемат силите ни и да причинят сериозен стрес на целия организъм, но трябва да си повтаряме, че всеки проблем може да бъде разрешен. Можете да опитате да се отпуснете с помощта на лека медитация и малко йога упражнения. Захванете се с любимото си занимание или прекарайте време с любими хора. Трябва сами да намерите нещото, което ви носи най-голямо спокойствие и да му се отдадете, за да намалите стреса и да възвърнете енергията си.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay