7 важни витамини и минерали за здраве и красота

Заредете се с енергия!

7 важни витамини и минерали за здраве и красота

Витамините и минералите са от изключителна важност за поддържането на отлично здравословно състояние. Понякога храната, която приемаме всекидневно, не е достатъчна, за да могат намиращите се в нея полезни вещества да бъдат усвоени от организма на сто процента и това налага необходимост от включване на допълнителни хранителни добавки в менюто.

През зимата като цяло имунитета ни е значително по-занижен, което допълнително налага необходимостта от прием на най-важните витамини и минерали, поддържащи отличната ни здравословна форма.

Имайте предвид, че до 30-годишна възраст е задължително да си направите кръвно изследване, преди да започнете да приемат определени добавки, докато тези от вас, които са навършили 30 години, е важно да приемат в малки дози от 7-те витамини и минерали.

След навършване на 40-годишна възраст е добре хранителните добавки да бъдат част от ежедневието, тъй като цяло мускулната маса в тялото започва да се влошава, освен това сме много по-предразположени към напълняване, предстои менопаузата, както и нараства значително риска от възникване на рак, сърдечно-съдови заболявания и диабет.

7 важни витамини и минерали за здраве и красота

Най-логичното решение в такъв момент е да получавате достатъчно от правилните витамини и хранителни вещества чрез спазване на здравословно хранене и важните хранителни добавки.

Ето ги и тях:

Витамин В12

Най-сериозен дефицит от витамин В12 изпитват малките деца, хората навършили 40-годишна възраст, както и спазващите вегетариански или вегански начин на живот. Този витамин е от изключително значение за функционирането на нормалното кръвно налягане, мозъчната дейност и нервите. Най-лесно може да се набави чрез животински продукти като месо, пиле, риба, млечни продукти и яйца.

Интересно е да се знае, че след навършване на 50-годишна възраст В12 се абсорбира по-слабо от тялото, защото нивата на стомашните киселини намаляват. Според специалистите е добре след навършване на 40 години да включите витамин В12 под формата на добавка или мултивитамини, като се стремите да приемате около 2.4 милиграма на ден.

Калций
Калцият е от минералите, които играят важна роля в организма ни от момента на раждането до нашата смърт. Изключително важен е в периода на растеж, заради формирането на костите, но също толкова значим е и през следващите години, независимо дали сте на 20, 30, 40, 60 или 80 години. Истината за този минерал е, че за да бъде в нормални граници трябва да има също така трябва да има наличие на достатъчно витамин D и К.

Поддържането на нормални нива през целия живот е гаранция за дамите, че няма да страдат от остеопороза след навършване на 40-годишна възраст, както и ще имате отлична превенция срещу предотвратяване на фрактури в по-късна възраст. От изключителна важност е да следите нивото на калция в кръвта си между 20 и 30-годишна възраст, защото той играе важна роля и за здравата мускулна, нервна и сърдечна функция.

Ако не приемате достатъчно калций с храната, имайте предвид, че тялото си краде необходимото количество от вашите кости!

Витамин D
Витамин D заедно с калций е от изключително значение през всички години, но неговата роля е още по-значима след навършване на 40-годишна възраст. Имайте предвид, че ако при рутинно изследване на кръвта, ви липсва достатъчно калций в организма или неговата стойност е по-близка до долната допустима граница, то вероятността да страдате от сериозен дефицит на витамин D е наистина сериозна.

Недостигът на витамин D се свързва с диабет, сърдечно-съдови заболявания, множествена склероза, както и рак на гърдата и дебелото черво. Хранителните му източници са от риба, млечни продукти и зърнени култури. Слънцето обаче остава най-сериозния източник на витамина, така че избягвайте прекомерната употреба на слънцезащитни кремове.

С най-сериозен дефицит от витамин D страдаме през зимата!

За останалите 4 витамини и минерали можете да научите от продължението на статията във fitwell.bg!

7 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay