Тракционна алопеция: Как да разберете дали прическите ви причиняват косопад

Тракционна алопеция: Как да разберете дали прическите ви причиняват косопад
Pexels

Бебешките коси са голяма част от прическите през годините. Те обикновено се фиксират, за да рамкират лицето като завършващ щрих на прически като кокове, конски опашки, плитки и други. Колкото и да са популярни, това, което много хора не знаят, е, че бебешките коси всъщност са начупени косми около линията на косата и малък пример за ефекта, който тракционната алопеция може да има върху косата.

През 2018 г. 30 милиона жени в САЩ са засегнати от някаква форма на алопеция. Освен това, 40 процента от жените имат видима загуба на коса до 50-годишна възраст, според Journal Of The American Academy of Dermatology. Освен загубата на коса, която възниква поради прекомерно оформяне, виновниците могат да бъдат и болест, хранителен дефицит, стрес и странични ефекти от лекарства. 

И така, какво всъщност причинява тракционна алопеция и как може да бъде избегната? Прочетете всичко, което трябва да знаете:

Какво е тракционна алопеция?

Тракционната алопеция е загуба на коса, причинена от непрекъснато стилизиране, което натоварва космения фоликул. Това включва всичко - от стегнати плитки до кокове, конски опашки и удължения за коса. Може да бъде причинено и от прекомерно разресване на косата. 

Какви са ранните признаци на тракционна алопеция?

Има няколко начина да хванете тракционната алопеция, преди да започнете да губите коса.

Първият симптом е забележимо начупване по краищата на линията на косата. Може да забележите накъсване на косата или болезненост на скалпа. С течение на времето фоликулът отслабва и косата започва да става по-слаба и по-крехка, преди да спре да расте напълно. 

Как може да се избегне тракционната алопеция?

Най-добрият начин да избегнете тракционната алопеция е да избирате прически, които не дърпат толкова много косата ви. Ако трябва да носите такива прически, поне опитайте се да не го правите за дълги периоди от време.

Ако най-често носите косата си на опашка или кок, препоръчително е да редувате високи и ниски стилове, за да дадете почивка на корените си. Ако обичате боксьорски плитки например, също е добре да правите почивки достатъчно често.

Ако вече изпитвате загуба на коса, ще трябва да помислите за допълнителни корекции. Единственият начин да спрете дългосрочната и постоянна загуба на коса в резултат на тракционна алопеция е да започнете режим за коса, който ще подхрани и укрепи косата ви отвътре и отвън, с използването на локални средства и добавки.

Разбира се, ако не сте сигурни кои продукти да опитате или не сте сигурни дали това, което имате, всъщност е тракционна алопеция, най-добре е да посетите специалист.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay