Трудно ли ви е да си поемете дъх, когато сте нервни? Ето как да се справите

Трудно ли ви е да си поемете дъх, когато сте нервни? Ето как да се справите

От всички физически симптоми на тревожност задухът може да е един от най-плашещите. Гърдите ви натежават и се стягат, усещате, че не можете да си поемете достатъчно въздух и дори е възможно да ми се завие свят.

А чувството, че не можете да дишате, може да ви накара да се почувствате още по-разтревожени, което от своя страна прави още по-трудно поемането на достатъчно количество въздух. Цялото това нещо се превръща в порочен цикъл, който в някои случаи може да доведе до паник атака или свръх тревожност.

Част от тревожността идва от интерпретацията на ума ви какво означава този симптом. Ако тренирате и дишате трудно, знаете причината за недостатъчното количество въздух. Но ако не можете да определите причината, разтревоженият ум може да прегрее и да стигне до страшни изводи – че това е инфаркт или организмът ви е изправен пред друг сериозен здравословен проблем. Тогава най-вероятно бихте развили паническа атака. Очакването на този физически симптом означава нещо по-тежко.

А в тези дни е още по-лесно да изпаднете в паника, тъй като задухът е един от няколкото основни симптома на корона вирусната инфекция. Ако имате други симптоми или има причина да смятате, че имате корона вирус, най-добре се свържете с личния си лекар и се посъветвайте каква да бъде следващата ви стъпка. Но ако задухът ви е самостоятелен симптом или забележите, че се влошава, когато се почувствате уплашени или разтревожени, това означава, че задухът е симптом на тревожност, което означава, че има конкретни неща, които можете да направите, за да се справите с него. И ако тези мерки проработят, знайте, че причината за задуха е безпокойство, а не физически или медицински проблем.

Ето какво да направите, ако ви е трудно да дишате. Поемете 10 дълбоки вдишвания. Тези толкова прости действия изпращат сигнал до ума и тялото ви, че всичко е наред. Помага ви да се отпуснете.

Може да опитате и друг трик – вдишайте 4 пъти в хартиена торбичка и издишайте 4 пъти, задръжте броенето и повторете. Важно е и да определите корена на емоциите си. Всяка емоция се предхожда от мисъл или интерпретация на случващото се, те не се случват просто така. Запитайте се какво сте си помислили преди да изпитате чувство на тревожност. Разберете ли това, ще почувствате облекчение, че можете да контролирате живота си.

Ако изпитвате постоянно безпокойство, си струва да посетите специалист. Лицензираният терапевт би ви помогнал да разработите план за справяне с вашите специфични симптоми.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay