Трябва ли да преминете към чай от гъби заради неговите ползи за здравето?

Трябва ли да преминете към чай от гъби заради неговите ползи за здравето?
unsplash

С непрекъснато нарастващата популярност на функционалните гъби, хората намират повече начини да включат гъбите в ежедневието си, за да се възползват от техните лечебни ползи, а пиенето на чай от гъби е един от най-модерните и всъщност един от най-старите начини за консумация тези гъби. Но какво представлява чаят от гъби – има ли чай в него, как го правите и има ли някакви реални ползи от пиенето му? Време е да научите всичко за чая от гъби и неговите интригуващи ползи за здравето.

Какво представлява чаят от гъби?

Просто казано, чаят от гъби е напитка от гореща вода, напоена (или накисната) с гъби. Но не става въпрос за гъбите, които използваме в кухнята. Гъбените чайове са средство, чрез което по-лесно да се интегрират функционални, адаптогенни гъби - които имат някои лечебни свойства извън техния хранителен профил. 

Най-често срещаните разновидности на медицински гъби, които се срещат в тези затоплящи напитки, включват рейши, чага и лъвска грива. Можете също така да видите включени кордицепс, тремела, пуешка опашка и гъби шийтаке. 

Чаят от гъби може да се направи по няколко различни начина. Можете да намерите чаени смеси, които включват смлени гъби, където просто трябва да добавите вода, да разбъркате и да се насладите. Други изискват по-традиционен процес на накисване, при който всъщност не консумирате самите гъби. Някои видове включват истински чаени листа, докато други не. Може също да намерите някои марки, които включват допълнителни съставки в сместа си като черен пипер, карамфил, канела, куркума, кардамон, глухарче и ашваганда.

Ползите от чая от гъби

Може да помогне за справяне със стреса и възпалението 

Функционалните храни, включително гъбите, се определят като тези, които имат ползи за здравето извън хранителните вещества, които предлагат. Много имат и адаптогенни свойства. Адаптогените са група от съединения, намиращи се предимно в растителни храни, въпреки че има и някои синтетични видове, които работят, за да помогнат на тялото да управлява по-добре стреса чрез успокояване на централната нервна система, модериране на реакцията ѝ към общия хормон на стреса, кортизол. Чрез този процес адаптогените могат да ни помогнат да избегнем заболяванията, които могат да дойдат в среда с хроничен висок стрес.

Потенциалната полза от приема на адаптогени е овладяването на краткосрочния стрес на тялото, за да се предотврати дългосрочното въздействие на стреса.

Има над 70 естествено срещащи се адаптогени, за които знаем днес. Яденето на гъби и храни с адаптогени заради техните ползи за здравето не е нова концепция и има дълга история в китайската и аюрведическата медицина. Доказателствата ни показват, че тези съединения могат също да помогнат за намаляване на възпалението и симптомите на когнитивно увреждане и хронична умора.

Чудесен източник на микроелементи и антиоксиданти

Гъбите, които са отгледани с излагане на ултравиолетови (UV) светлинни лъчи, са отлични източници на витамин D, микроелемент, който трудно се намира в обикновените храни. Освен това, по-голямата част от гъбите предлагат и цял набор от витамини от група В, които са жизненоважни за енергийния метаболизъм. Плюс това, всеки сорт съдържа биоактивни растителни съединения, които са мощни антиоксиданти, помагайки на имунната ни система да бъде в отлично състояние. 

Съдържа ключови фибри за сърцето, червата и имунното здраве

Едно невероятно предимство на всички гъби е, че те предлагат здравословна доза фибри, поддържаща здравето на червата и цялостното здраве. А много разновидности съдържат специфичен вид, наречен бета-глюкан. Тези разтворими фибри се свързват с холестерола в тънките черва, позволявайки му да премине през нашата система, вместо да се абсорбира, което го прави отлична добавка, полезна за сърцето. Плюс това, той действа като пребиотик, подхранвайки здравите бактерии в нашия чревен микробиом, като помага на цялата система да процъфтява. Здравословният микробиом е свързан не само с подобрено здраве на червата, но и с по-добро цялостно имунно здраве.

Съдържа по-малко кофеин от кафето и други видове чайове

Ако се опитвате да намалите приема на кофеин, преминаването към билков чай с малко или без кофеин може да бъде добър заместител на черните чайове или кафе. Някои хора се радват да заменят сутрешната си чаша кафе с чай от гъби, защото имат по-малко кофеин.

Безопасно ли е пиенето на чай от гъби?

Чайовете от гъби често се считат за добавка, така че не забравяйте да говорите с вашия лекар, преди да опитате. Пиенето на чай от гъби крие малък риск за повечето хора и може да бъде част от балансирана рутина на богати на хранителни вещества храни и редовна физическа активност. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay