Хипотиреоидизъм – с какво да се храните и какво да избягвате

Хипотиреоидизъм – с какво да се храните и какво да избягвате

Хипотиреоидизъм е често срещано хормонално здравословно състояние, при което тялото не произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза. Тези хормони са отговорни за растежа на клетките, възстановяването и правилното функциониране на метаболизма.

С течение на времето болестта може да доведе до умора, загуба на коса, наддаване на тегло. Около 1-2% от хората по света страдат от този здравен проблем. Състоянието е десет пъти по-вероятно да засегне жените в сравнение с мъжете. Важно е да контролирате състоянието, което е възможно с лекарства и спазване на здравословна диета.

С какво може да се храните

Здравословната диета, богата на храни с високо съдържание на хранителни вещества, е важна за всяко заболяване. Зелените листни зеленчуци, пълнозърнестите храни, ядките, семената и храните, богати на цинк като леща, нахут и боб са полезни за страдащите от хипотиреоидизъм. Хранителните продукти, богати на селен и йод, също играят важна роля.

Цинкът помага за регулиране на щитовидната жлеза, което й дава сигнал да освободи хормони. Селенът е друг основен минерал. Той е антиоксидант, който предпазва щитовидната жлеза от увреждания, причинени от свободните радикали. Бразилските ядки, риба тон, сардини, яйца и бобовите растения са едни от отличниците източници на селен.

Йодът е минерал, необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза. Хората, страдащи от йоден дефицит, са по склонни към хипотиреоидизъм. Добавянето на богати на йод храни като водорасли, риба, яйца и млечни продукти могат да помогнат за преодоляване на този дефицит. Освен това, плодовете и зеленчуците, богати на фитостероли, са чудесни за имунната система.

Храни, които да избягвате

Ако страдате от това състояние, трябва да избягвате гойтрогените. Това са съединения, които пречат на нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Храни, които ги съдържат, са соеви продукти, зеленчуци като броколи и карфиол. Дори плодове като праскова и слива изобилстват от това съединение.

Трябва да избягвате силно обработените и пържени храни, съдържащи ненаситени мазнини, които всъщност могат да влошат симптомите на заболяването. Освен това приемането на диетични фибри веднага след прием на лекарства за щитовидна жлеза не е добра идея. Фибрите пречат на лекарствата, така че човек не трябва да се храни с фибри най-малко 2-3 часа след прием на лекарствата.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay