Една българка между модата, киното и био културата

Вера Йорданова: "Мисля, че у нас има много таланти, за съжаление обаче не винаги има достатъчно средства"

"Успели българи в чужбина" е характеристика, която ни кара да се гордеем с произхода си. Често си мислим, че "на Запад" никой не оценява талантите ни, а за България се чува само тогава, когато е замесена в скандал.

Не сме съвсем далеч от истината, но не сме и близо. Защото по света има българи, прославили страната ни в различни области, но сами не получили достатъчно признание в родината си.

Срещали сме ви с прекрасните модели Джия Лазарова, Боряна Костова, Мартина Димитрова, Креми Оташлийска. Запознавали сме ви отблизо с работата на утвърдени дизайнери, сред които Джио Диев, Владимир Каралеев, Петър Петров. Заедно сме се възхищавали на модерното звучене на музиката на Alek Sandar.

Но всички тези имена са малко познати у нас. Дали защото не дават "мило и драго" за слава, или защото не ги считаме за интересни, след като не са скандални, не знаем. Факт е обаче, че всички те са световно признати от светила в своята област.

Една от тях е и Вера Йорданова. Българка, родена в Хелзинки и живееща в Ню Йорк. Българка, която се качва на модния подиум, когато е само на 14 години, а днес към биографията си е прибавила не само десетки модни изяви, но и участие в киното. Стартът там е висок - красивата Вера прави дебюта си във филм, продуциран от Куентин Тарантино.

Тя е на 37 години. За себе си казва, че не обича суетата, изкуствените неща, арогантността, но пък обича скромността и семплите неща. Възхищава се на хора, които след като паднат, отново успяват да се изправят.

Вие сте родена и израснала в Хелзинки, но сте с българско самосъзнание. Кое в произхода Ви предизвиква най-голяма гордост?
Гордея се с културното ни наследство. Възхищавам се на фолклора, националната кухня, цветущия български хумор и, разбира се, българския дух. Не мога да пропусна и прекрасните ни планини и характерните за нашата природа ароматни билки.

Занимавате се с мода от 14-годишна, а вече сте част и от киното. В кое от двете откривате призванието си?
Не обичам да си слагам етикети. Те ограничават, а в живота има много възможности. Занимавала съм се повече време с мода, отколкото с кино, но пък утре може да се посветя на нещо съвсем друго.

Една българка между модата, киното и био културата
Работили сте с някои големи имена в модата, сред които Yves Saint Laurent и Speedo, например. Според Вас, модният бранш повече дава или повече отнема?
Зависи какво търсиш в живота и какви са ценностите ти. Модата отваря врати и може да предостави възможност за една хубава кариера, но аз винаги съм търсила нещо повече. А и е добре един модел винаги да има "План Б".

Снимали сте се във филм на Куентин Тарантино ("Хостел II" - бел. ред.). Какво ще запомните от работата си с него и неговия екип?
Куентин продуцира филма и не беше много обвързан със снимането му. Срещнах се с него само два пъти. Екипът беше много професионален, снимахме в няколко държави и непрекъснато чувствахме, че сме в добри ръце.

Как се стига до роля във филм на толкова именит творец?
Стигнах до ролята чрез нормален кастинг, явих се на няколко "call-backs" (повторни прослушвания - бел.ред.) и след 3 месеца ми се обадиха, за да ми съобщят, че ролята е моя. Заминах на снимки два дни по-късно.

Една българка между модата, киното и био културата
Бихте ли се снимали в българска продукция?
Разбира се. Винаги се интересувам от хубави проекти, а и ще ми бъде приятно да остана в България за по-дълго време. Мисля, че у нас има много таланти, за съжаление обаче не винаги има достатъчно средства.

Вие сте гражданка на света - Хелзинки, Ню Йорк, София. Къде се чувствате у дома си?
В момента живея в Ню Йорк, но в България съм си у дома по съвсем друг начин.

Кои са първите три асоциации, които възникват в съзнанието Ви, щом чуете името България?
Спокойствие, природа, хубава храна.

Една българка между модата, киното и био културата
Разбрахме, че обичате да готвите. Коя е любимата Ви кухня и с какви ястия изненадвате гостите си?
Живяла съм в няколко държави със силно автентични кухни и моето готвене е един микс от всички тях, придружен от свежи билки и колкото се може повече био и натурални продукти.

С какво се занимавате в момента?
Изготвям готварска книга и бъдещ блог, водя преговори за евентуално продуциране на един филм в Щатите, също така работя върху създаването на бранд за био козметика.

Какви са бъдещите Ви планове?
Да осъществя гореспоменатите проекти и да създам семейство.

В нашата галерия можете да разгледате лични и професионални снимки на прекрасната Вера. A ако искате да ви запознаваме с още интересни личности от световната и българска мода, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

25 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



21
Не е посочен 11.04.2013|11:08
доста начинания си е избрала. дано се реализира успешно в тях
20
Не е посочен 09.04.2013|15:27
Изключително красива и можеща жена!
19
Не е посочен 09.04.2013|10:26
Много красива и безспорно талантлива жена!
18
Не е посочен 08.04.2013|14:24
Има малко излъчването на италианка, много е красива и както си личи супер успешна.
17
Не е посочен 06.04.2013|16:29
Уникално красива е и има толкова готино тяло, а в същото време за първи път я чувам.
16
Не е посочен 06.04.2013|13:50
Много е красива наистина, уникално излъчване и присъствие има. В същото време се забелязва и предприемачески нюх.
15
Не е посочен 05.04.2013|19:24
Много добре изглежда и има страхотно излъчване!
14
Не е посочен 05.04.2013|18:35
Страхотно тяло има!
13
Не е посочен 05.04.2013|17:14
Много красива и интелигентна жена, изглежда просто страхотно и добре се е насочила към био продуктите, към които има огромен интерес.
12 Не е посочен
Този коментар е маркиран като неуместен.
11
Не е посочен 05.04.2013|16:32
браво на нея, браво
10
Не е посочен 05.04.2013|14:24
Истинска красавица,с похвална кариера.Браво:)
9
Не е посочен 05.04.2013|14:15
чудесно,радвам се че има успех в чужбина,жалко че ние не я оценяме колко е страхотна и колко красива е
8
Не е посочен 05.04.2013|13:03
Много красива дама със страхотна фигура. За първи път чувам името й, тъй като у нас повече се лансират раздни кифли и плеймейтки.
7
Не е посочен 05.04.2013|12:53
Страхотно момиче!
6
Не е посочен 05.04.2013|12:47
Браво на нея отлично се справя!
5
Не е посочен 05.04.2013|11:53
Прекрасна е. Ето това е красота, а не силикони и екстеншъни.
4
Не е посочен 05.04.2013|11:49
Има много успели българи в Чужбина, което трябва да ни кара да се гордеем още повече с нашата националност, дори там получаваме признание повече отколкото у нас, това красиво преуспяло българско момиче е доказателство за това.
3
Не е посочен 05.04.2013|11:27
Има страхотно излъчване и въобще не подозирах, че е на тази възраст.
2
Не е посочен 05.04.2013|10:52
"Мисля, че у нас има много таланти, за съжаление обаче не винаги има достатъчно средства" Много точно казано. Никой не иска да инвестира в таланти.
1
Не е посочен 05.04.2013|10:52
Здравей, Искаш ли да намериш нови приятели или нова любов, а може би секс за една нощ !? Посети тогава HTTP://FLIRTUVAI.COM вече и Видео чат.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay