Северно сияние с Юни

Тя ще дойде с дует, който свири на стъкло

Юни Льовлид (Unni Løvlid) пристига у нас от далечната Норвегия, за да се включи в Sofia Vocal Fest. Наричаната още "новата Бьорк на Севера", тя ще представи своя експериментален проект RITE утре (3 декември) в Studio 5 от 19:30 ч.

Ако сте почитатели на фюжън музиката, ще бъдете любопитни да чуете съчетанието между ambient електроника и "стъклена” акустика. Но само един скандинавски изпълнител би могъл по-ясно да обясни какво точно прави и откъде черпи вдъхновение.


Откъде идва любовта ти към фолк музиката?

Майка ми събираше народни песни, характерни за родния ми край. Именно тя ме вдъхнови да науча повече за тази традиция. Тя все още учи децата в нашето село и е изключително вдъхновение за мен.

Как се насочи към експерименталната музика?

Винаги съм се интересувала от звука и музикалните текстури. Колкото повече учех за музиката, толкова по-голяма нужда изпитвах да опитам различни стилове и да използвам вдъхновението, което те ми даваха. Все още се променям в този план и се надявам винаги да го правя.


Какво е отношението на младите хора към музиката?
Аз преподавам в Държавната музикална академия в Осло. Преподаването е изкуство. Подходът ми към всеки ученик е различен. Според нашите традиции е много важно да предадем на младите всички неща, които самите ние сме научили.

Мисля, че студентите са свикнали да получават всичко прекалено лесно. Не им се налага да се борят, за да намерят вокален материал и да учат традициите в академията. Само малка част от тях са склонни да се обърнат към някой по-възрастен, от който да научат основите. А тази тенденция е ужасна.

Как се съчетава фолклорната музика с друг стил?

Много трудно. Всяко знание те обогатява, а когато комбинираш музика като тази, е изключително важно да знаеш какво правиш и точно кой си.

Какво трябва да знаят младите музиканти, преди да се заемат с подобно нещо?

Важно е да познават добре традициите и да създават музика по начин, по който им харесва, така че да са честни със самите себе си. В музиката не можеш да се преструваш. Трябва да си насясно кое е истинско за теб.

Какво да очакваме от Unni Løvlid?

Тъкмо завърших нов проект заедно с Фроде Халтли. Създадохме музика по текстове, написани от жени в Китай през 500 г. пр. Хр.

Какво сте ни подготвили за Sofia Vocal Fest и с кого ще се представите на българската сцена?

Ще дойда заедно с дует, който свири на стъкло. Ще представим няколко нови песни и фолклор от западното крайбрежие. Мисля, че ще бъде много тих, вглъбен, емоционален и директен концерт. Надявам се, че ще ви хареса.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay