Алтернативно жито

Алтернативно жито

Имената на някои от видовете пшеница, за които става дума в този текст, доскоро бяха познати и използвани само от археолозите, които се занимават с праистория, и тук-там от някой ботаник и по-екстравагантен агроном.

Глобално погледнато, тези четири вида зърна едва ли са чак толкова важни, но съществуването им може да помогне на отделния човек да намери за себе си най-подходящата храна – такава, която да му е вкусна, а защо не - и да го лекува. Дори и да не ги харесате, фактът, че имате избор (намират се на българския пазар), е достатъчно добра причина да се запознаете с тях.

Лимец
В сянката на едрата си и мегамасова родственица пролетната пшеница, едно- и двузърнестият лимец, Triticum monococcum и Tr. dicoccum, са загубили функцията на основен доставчик на скорбяла, каквато са имали в зараждащите се земеделски общества в Плодородния полумесец (долините на Нил, Йордан, Тигър и Ефрат) преди десет хиляди години и по-късно на Балканите, Транскавказието и европейското Средиземноморие.

Сега по тези места те са реликтни култури с ограничено значение и вероятно никога няма да възвърнат предишната си слава. Но със сигурност в момента печелят друга. Приспособени към екстензивно земеделие, както и към по-неблагоприятни условия за отглеждане, айнкорнът и емерът (вече така най-често ще ги откриете) се оказват чудесен материал за биологично производство. Ранното прекъсване на изкуствената селекция ги е оставила много по-устойчиви на масовите заболявания и на набезите на лакоми насекоми, с които житните поля се налага да се справят чрез човешка химическа намеса. Което е добре дошло за почитателите на чистата храна.

Двата вида лимец са много по-балансирани като хранително съдържание от пшеницата. Те имат повече белтъци, повече мазнини, повече витамини. Фактът, че отделянето на обвивките на зърната им е труден процес, спомага за преминаването на тези вещества в пълнозърнестите брашна, които се приготвят от тях. Както и в намиращите се и у нас бисквити и паста. Разбира се, от брашното може да се прави и хляб, но той няма как да бъде като конвенционалния от близката бакалия. Очаквайте по-наситен вкус, но и една приятна степен на клисавост, която се дължи на по-различния състав на белтъците, формиращи глутена в тестото.

Тук е важно да се отбележи, че нито един сорт или вид пшеница не е лишен от глутен, но този на ейнкорна и емера, както и на следващите разновидности, е възможно да не подейства неблагоприятно на страдащите от алергия към него. За съжаление нито едно от тези житни не е съвместимо с целиакията – автоимунно заболяване, свързано с тънките черва и провокирано от глутеновите белтъци.

Камут
Освен двата вида лимец по рафтовете с органични продукти се намират още поне две алтернативи на хлебната пшеница. И докато спелтата се е появила по разораните полета почти заедно с лимеца, камутът е един сравнително нов продукт, който обаче претендира за подобен древен произход. Самото му име според рекламното представяне е заимствано от предполагаемата древноегипетска дума за пшеница.

Маркетинг легендата отхвърля, но все пак споменава версията, че негови зърна са намерени в гробница на фараон в края на 40-те години на миналия век. Тогава растението е пренесено в САЩ, където при синусоидален интерес то се отглежда в Монтана и Калифорния. Едрите семена вече са се настанили на няколко континента и популярността им нараства непрекъснато не без съдействието на богатия асортимент от паста, крекери, дори бира и кафе. През 90-те години Kamut® вече е запазена марка и това според компанията производител гарантира постоянство в качествата на продуктите, както и липсата на генни манипулации и намеренията за такива.

Спелта
Спелтата (шпелта, динкел), Triticum spelta, е вероятният предшественик на хлебната пшеница. Произходът й е свързан със спонтанна хибридизация на двузърнестия лимец и един вид диво жито. Това натрупване на гени позволява на спелтата да расте в по-широк спектър на условия и тя бързо се разпространява от Иран към Европа, където дълго време остава важна земеделска култура. Растенията са с по-висок добив от видовете лимец, както и с по-голямо съдържание на глутен. Това позволява производството на по-пухкав и по-приемлив за широкия вкус хляб. Радостно е, че такъв вече се намира и в България, при това изпечен в същия ден, но спокойно може да си приготвите питка с ядки и у дома. Или пък да сварите целите зърна и да ги включите в някоя супа или по-интересна яхния.

6 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



31
Не е посочен 08.03.2012|10:17
аз не съм ги чувала
30
Не е посочен 07.03.2012|16:43
Ето, вече знаех :)
29
Не е посочен 07.03.2012|16:43
Става, може да го пробваме.
28
Не е посочен 07.03.2012|16:42
Аз харесвам повече традиционното.
27
Не е посочен 07.03.2012|16:42
Става, не е зле. :).
26
Не е посочен 07.03.2012|16:42
Жито със захар е супер.
25
Не е посочен 07.03.2012|16:41
Овесени ядки и това е :).
24
Не е посочен 07.03.2012|16:31
В хляба е истината!
23
Не е посочен 07.03.2012|16:17
Това "камут" звучи много смешно, или само на мен ми звучи?
22
Не е посочен 07.03.2012|16:14
Изобщо не съм чувал за тези природни богатства.
21
Не е посочен 07.03.2012|16:07
алтернативно жито :Д
20
Не е посочен 07.03.2012|15:57
друго си е да хапнеш един мазен, сочен дюнер :Д
19
Не е посочен 07.03.2012|15:48
житото е много полезно :)
18
Не е посочен 07.03.2012|15:46
много добре ,ама не би ме наяло :)
17
Не е посочен 07.03.2012|15:25
хаха , знаем го този лаф :Д
16
Не е посочен 07.03.2012|15:14
Вече съм на зърнене диета.....ще ям каквото зърна!!!
15
Не е посочен 07.03.2012|15:07
много обичам жито, ще взема да ги проуча тия старите сортове!
14
Не е посочен 07.03.2012|15:03
Да! Даже има и паста от спелта. Родно производство.
13
Не е посочен 07.03.2012|15:02
Но хляб предполагам хапваш?! ;)
12
Не е посочен 07.03.2012|14:45
Намират ли се по магазините тия неща?
11
Не е посочен 07.03.2012|14:42
но това дали ще е толкова вкусно
10
Не е посочен 07.03.2012|14:26
9
Не е посочен 07.03.2012|14:24
Това им доста по-добри хранителни качества и е директен сорт, а не разни модифицирани хибриди.
8
Не е посочен 07.03.2012|14:23
Най-хубавото на тези древни сортове е, че са много издръжливи и не се поддават на радиация и третиране с химикали. Трябва да се възползваме от богатството, което имаме.
7
Не е посочен 07.03.2012|14:15
за пръв път ги чувам
6
Не е посочен 07.03.2012|14:06
много обичам жито аз
5
Не е посочен 07.03.2012|13:05
Не си падам особено по житото, дори децата в детската градина не го харесват когато им го приготвят за десерт.
4
Не е посочен 07.03.2012|12:17
3
Не е посочен 07.03.2012|11:52
2
Не е посочен 07.03.2012|11:09
тази статия ме "обогати"
1
Не е посочен 07.03.2012|11:04
И защо трябва да се използва алтернативно жито, като можем да си използваме истинското?? За разнообразие:)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay