Супите с диви гъби са най-добрия завършек на едно старателно събиране от първо лице. Утолете глада след дългия ден в гората или просто консумирайте резултата от нечие чуждо събиране на гъби.
Необходими продукти за 4 порции:
1 с. л. сушени манатарки
2 с. л. зехтин
1 стрък праз, ситно нарязан
1 стрък селъри или 1 резен целина, ситно нарязани
1 морков, ситно нарязан
500 г пресни гъби – челядинка, майска гъба, печурка, пачи крак
2 с. л. брашно
2 л зеленчуков бульон или вода
1 ч. л. чубрица
сол и пипер на вкус
2 шепи киселец или спанак, нарязани
2 с. л. прясна мента, нарязана
Начин на приготвяне:
Сушените манатарки се накисват в 1 ч. ч. вряла вода за 20 мин. Зехтинът се загрява. Слагат се празът, целината и морковът. Разбъркват се на умерен огън, докато леко се зачервят. Добавят се пресните гъби, нарязани на резени. Разбъркват се 5-6 мин., докато течността се изпари.
Добавя се брашното и се разбърква. Изсипват се врящият бульон и манатарките заедно с водата. Добавя се чубрицата и всичко се оставя да поври 15 мин. Подправя се на вкус със сол и пипер.
Слагат се киселецът или спанакът. Отново се оставя да поври 5 мин. Добавя се ментата и се отстранява от огъня.
6 | 0 |