Хрупкавите парчета фина пъстърва се нуждаят от солидната нахутена гарнитура, която да завърши вкусната порция и да балансира хранителното ѝ съдържание.
Необходими продукти за 4 порции:
4 пъстърви
600 г сухари
1 с. л. магданоз, ситно нарязан
1 ч. л. листа от мащерка
1 щипка чесън на прах
100 г пушен бекон, нарязан на ситни кубчета
1 с. л. масло
1 с. л. зехтин
сол и пипер на вкус
за гарнитурата:
2 с. л. зехтин
1 скилидка чесън
400 г сварен нахут
200 г чери или обикновени домати
сол и пипер на вкус
1 щипка листа от мащерка
2 с. л. нарязани листа от босилек
Начин на приготвяне:
1. Пъстървите се филетират и всяко филе се срязва напречно на две.
2. Сухарите се смилат или се натрошават. Смесват се с магданоза, мащерката, чесъна, сол и и пипер на вкус.
3. Тиган с незалепващо покритие се загрява и в него на умерен огън се запържват парченцата бекон, докато станат хрупкави. Тиганът се отстранява от огъня, беконът се изважда и се слага върху кухненска хартия, за да се попие излишната мазнина. Охлажда се и се добавя към галетата.
4. Ако се използват обикновени домати, се бланшират за 5 сек. във вряща вода, обелват се и се нарязват на малки кубчета. Чери доматчетата се срязват на половини.
5. Зехтинът за гарнитурата се загрява и в него се слага ситно нарязаната скилидка чесън. Разбърква се, докато се засили ароматът й, но не бива да се зачервява. Слага се нахутът и се разбърква 1-2 мин. Добавят се доматите, подправят се със сол, пипер и мащерка. Разбъркват се на силен огън 1-2 мин. Слага се босилекът. Държи се на топло.
6. Тавичка за печене се намазва с маслото. Филетата пъстърва се притискат силно в сместа с галетата. Слагат се в тавичката с кожата надолу. Отгоре се поръсват със зехтина. Слагат се да се пекат във фурна, загрята на 180° С, за 6 - 8 мин. или докато се зачервят. Готовите филета се сервират с гарнитурата.
3 | 0 |