Пъстърва с нахут и доматчета

Рибата става екстремно вкусна по тази рецепта

Пъстърва с нахут и доматчета

Хрупкавите парчета фина пъстърва се нуждаят от солидната нахутена гарнитура, която да завърши вкусната порция и да балансира хранителното ѝ съдържание.

Необходими продукти за 4 порции:
4 пъстърви
600 г сухари
1 с. л. магданоз, ситно нарязан
1 ч. л. листа от мащерка
1 щипка чесън на прах
100 г пушен бекон, нарязан на ситни кубчета
1 с. л. масло
1 с. л. зехтин
 сол и пипер на вкус
за гарнитурата:
2 с. л. зехтин
1 скилидка чесън
400 г сварен нахут
200 г чери или обикновени домати
 сол и пипер на вкус
1 щипка листа от мащерка
2 с. л. нарязани листа от босилек

Начин на приготвяне:
1. Пъстървите се филетират и всяко филе се срязва напречно на две.

2. Сухарите се смилат или се натрошават. Смесват се с магданоза, мащерката, чесъна, сол и и пипер на вкус.

3. Тиган с незалепващо покритие се загрява и в него на умерен огън се запържват парченцата бекон, докато станат хрупкави. Тиганът се отстранява от огъня, беконът се изважда и се слага върху кухненска хартия, за да се попие излишната мазнина. Охлажда се и се добавя към галетата.

4. Ако се използват обикновени домати, се бланшират за 5 сек. във вряща вода, обелват се и се нарязват на малки кубчета. Чери доматчетата се срязват на половини.

5. Зехтинът за гарнитурата се загрява и в него се слага ситно нарязаната скилидка чесън. Разбърква се, докато се засили ароматът й, но не бива да се зачервява. Слага се нахутът и се разбърква 1-2 мин. Добавят се доматите, подправят се със сол, пипер и мащерка. Разбъркват се на силен огън 1-2 мин. Слага се босилекът. Държи се на топло.

6. Тавичка за печене се намазва с маслото. Филетата пъстърва се притискат силно в сместа с галетата. Слагат се в тавичката с кожата надолу. Отгоре се поръсват със зехтина. Слагат се да се пекат във фурна, загрята на 180° С, за 6 - 8 мин. или докато се зачервят. Готовите филета се сервират с гарнитурата.

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



35
Не е посочен 09.03.2012|16:25
много добра идея за уикенда
34
Не е посочен 09.03.2012|15:35
33
Не е посочен 09.03.2012|14:55
пъстървата си е класика!
32
Не е посочен 09.03.2012|14:54
това доста е доста трудно за правене!
31
Не е посочен 09.03.2012|14:34
ама мно трудно се чисти!
30
Не е посочен 09.03.2012|14:34
с нахут изглежда много вкусно!
29
Не е посочен 09.03.2012|14:33
Май ще спра да отварям тази секция в сайта :).
28
Не е посочен 09.03.2012|14:33
27
Не е посочен 09.03.2012|14:32
Много добре изглежда.
26
Не е посочен 09.03.2012|14:32
Да, много е полезно.
25
Не е посочен 09.03.2012|14:32
Мен пък лесно :).
24
Не е посочен 09.03.2012|14:32
Е има време, не се притеснявай. Утре ще пробваш или довечера.
23
Не е посочен 09.03.2012|14:32
Пърстървата е много вкусна и чиста риба.
22
Не е посочен 09.03.2012|14:31
Не ям риба, но вече ме зарибихте с тази рецепта :).
21
Не е посочен 09.03.2012|14:31
Изглежда много вкусно :).
20
Не е посочен 09.03.2012|14:22
С тези снимки добре ни изкушават.
19
Не е посочен 09.03.2012|14:12
само ни изкушавате с тези вскусотии
18
Не е посочен 09.03.2012|14:03
Ох, сега вече гладът ми ще е непосилен:(
17
Не е посочен 09.03.2012|14:03
изядох едно парче торта и стжалявам , трябваше риба да ям
16
Не е посочен 09.03.2012|14:03
Едвам ме навихте.
15
Не е посочен 09.03.2012|13:57
и аз , че е и много полезна :)
14
Не е посочен 09.03.2012|13:48
м ,много обичам риба
13
Не е посочен 09.03.2012|13:36
Тряба да се кисне, това му е недостатъка
12
Не е посочен 09.03.2012|13:36
Ех, че вкусно изглежда, а и е здравословно.
11
Не е посочен 09.03.2012|13:17
Оф и на мен ми се дояде,ужасни сте!
10
Не е посочен 09.03.2012|12:39
много и то,за костите
9
Не е посочен 09.03.2012|12:06
яде ми се бее :)
8
Не е посочен 09.03.2012|12:00
ако не спра да я мисля,ще трябва да си сготвя довечера :))
7
Не е посочен 09.03.2012|11:59
много ми се дояла риба...
6
Не е посочен 09.03.2012|11:58
5
Не е посочен 09.03.2012|11:47
Да, особено смесицата между нахута и пъстървата.
4
Не е посочен 09.03.2012|11:46
ох мале ,че и много здравословно :)
3
Не е посочен 09.03.2012|11:45
обожавам нахут - много изискано е това ястие!
2
Не е посочен 09.03.2012|11:42
Това полезно ли е?
1
Не е посочен 09.03.2012|11:40
това ще е вкусно
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay