Плодовете се смятат за здравословна закуска. И има защо. Различните плодове предлагат набор от изцяло натурални витамини, минерали, фибри и антиоксиданти, така че можете да се възползвате от хранителното съдържание на плодовете и техния вкус.
Може би се чудите кои плодове са най-здравословни? Ето кои са 12-те най-здравословни плода:
Авокадо
Pexels
Авокадото продължава да бъде изключително популярно. То е полезно за здравето на сърцето, тъй като яденето на богати на калий храни като авокадо може да помогне за намаляване на ефектите на натрия. Освен че е вкусно, авокадото е пълно със здравословни мазнини, фибри и антиоксиданти. Изследванията показват, че авокадото може да помогне за поддържането на здраво сърце и имунна система.
Боровинки
Pexels
Боровинките са вкусни и много полезни. Една чаша боровинки осигурява четири грама полезни фибри, заедно с важни вещества като витамин С, витамин К и манган, както и антоцианини – вид фитонутриент. Ново проучване, публикувано във Food & Function, установява, че хапването на една чаша пресни боровинки на ден може да подобри ендотелната функция. Това помага на кръвоносните ни съдове да работят нормално и следователно е важно за цялостното здраве на сърцето.
Ябълки
Pexels
Не подценявайте ябълките! Те са с високо съдържание на фибри и полезни полифеноли, които изследванията показват, че могат да помогнат за понижаване на холестерола и да поддържат здраво сърце.
Малини
Pexels
Малините са най-добрият плод за здравето на кожата и хормоните. Пълни с витамин С, тези плодове могат да помогнат за поддържане на производството на колаген и да предпазят кожата от стареене, като потушават свободните радикали и спират оксидативния стрес и увреждане. Елаговата киселина е основният полифенол в малините, който помага за намаляване на отрицателното въздействие на токсичните естрогени, а именно 4-хидрокси-17ß-естрадиол, 4E2, който се свързва с ракови заболявания, свързани с естрогена.
Банани
Pexels
Бананите са плодове с висок гликемичен индекс. Тяхната естествена "опаковка" ги прави лесни за консумация в движение, както за деца, така и за възрастни. Бананите са с високо съдържание на въглехидрати и са бърз източник на енергия. Те също са богати на калий и са полезни за здравето на сърцето и алкалността в организма.
Лимони
Pexels
Лимонът е отличен избор за укрепване на здравето и имунитета. Известен като пречистващ плод, лимонът намалява възпалението и има много ползи, включително стимулиране на храносмилането.
Диня
Pexels
Съставът на витамини в динята е впечатляващ, с каротеноиди и ликопен, отличен за очно, сърдечно и мъжко здраве, както и за превенция на рака. Освен това динята е много вкусна и може да се добавя към смутита, десерти и т.н.
Фурми
Pexels
Има причина фурмите да бъдат следващата суперхрана! С високо съдържание на фибри, само няколко фурми, обикновено сушени, могат да ви помогнат да се чувствате сити дълго време, което ги прави страхотна закуска, която също съдържа калий, калций, магнезий, селен и други минерали.
Ягоди
Pexels
Ягодите са отличен източник на витамин C, осигуряват много други витамини и минерали и дори могат да помогнат за регулиране на кръвната захар. Те са с високо съдържание на вода и ниско съдържание на въглехидрати. Ягодите също могат да се замразяват и да им се наслаждавате през цялата година.
Череши
Pexels
Черешите са един от най-здравословните плодове. Те са пълни с антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Те са добър източник на фибри, калий и витамин С и съдържат и други витамини и минерали. Черешите също могат да помогнат при възпаление, тъй като се считат за противовъзпалителна храна.
Ананас
Pexels
Този тропически плод не е най-лесният за нарязване, но зрелият ананас е толкова вкусен и съдържа много ползи за здравето. С високо съдържание на витамин С и манган, ананасите съдържат и витамин В6, мед, тиамин, фолиева киселина и калий и са с ниско съдържание на мазнини.
Къпини
Pexels
Къпините са още един супер здравословен плод, който трябва да хапвате редовно. Те се отличават с високи нива на антоцианини, антиоксидант, плюс тонове витамин С, витамин К, манган и фибри. Лесни са за ядене – просто ги измивате и хапвате – и могат да бъдат включени в много рецепти.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |