40 дни вегетарианци

Ако сте решили да постите, правете го по правилния начин

40 дни вегетарианци

Някои от вас може би са взели решение през следващия месец да тестват волята си и да пречистят организма си. Дните на пости се приемат по различен начин от повечето хора. Дори да не сте чак толкова религиозни, за да се отдадете на пълен пост, може да се възползвате от повода да спрете поне за малко консумацията на месо. Или иначе казано, да бъдете вегетарианци 40 дни. Не е толкова трудно.

Изглежда невероятно, но вегетарианската диета може да бъде изключително балансирана. Тайната е във внимателния подбор на различни видове храни, които трябва да редувате всеки ден. Ако вашият пост включва мляко и яйца, нещата са доста лесни. Но в случай че преследвате по-трудната, изцяло зеленчукова цел, трябва прецизно да подбирате елементите в менюто си. Най-малкото за да избегнете здравословни проблеми.

Някои експерти твърдят, че понякога изключването на месото от ежедневното меню води до недостиг на важни за организма вещества. За да се постигне баланс в храненето, трябва да ядете много плодове, зеленчуци, картофи, тестени изделия, боб, хляб. За Омега-3 мастни киселини може да ядете соя и продукти, приготвени от нея.

Ако трябва да сме по-конкретни, има няколко хранителни вещества, чиято липса може да ви навреди сериозно. Вашият режим трябва да включва продукти, богати на калций, желязо, протеини, цинк, витамини D и B12. Такива храни са яйца, сушени плодове, броколи, пълнозърнести закуски. И тъй като организмът ви не може да усвои желязото от растенията, както го прави от животните, трябва да си осигурявате и високи дози витамин C чрез храната. Той помага за разграждането на този елемент и само така няма да страдате от недостиг на желязо.

Човешкото тяло най-добре абсорбира цинка от месни продукти. На пазара обаче има достатъчно допълнително обогатени с цинк храни, пък и може да разчитате на класическите заместители на месото – ядки, боб и соя, последната в лицето на сирене тофу. Тогава дневната ви доза цинк няма да бъде проблем.

Най-голям риск представлява липсата на витамина B12, защото той се съдържа единствено в животинските продукти. Ето защо, ако сте решили да постите, трябва да приемате поне от време на време соево мляко или зърнени закуски. Също така, не пренебрегвайте приема на витамин D, който е от изключително значение за общото ви здраве – той помага при образуването на червените кръвни телца, при преобразуването на въглехидратите, мазнините и протеините от храната в енергия за тялото, пък и засилва имунната ви система. Все ценни свойства, които си заслужават инвестицията най-малко в един блистер мултивитамини.

9 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 22.11.2011|17:34
Най-честата грешка е приемането на много тестени и въглехидрати и пренебрегването на варивата и пълнозърнестите, поне от моя личен опит. Стига човек да има желание, ще се изненада колко богато и разнообразно може да вегетарианското/веганското меню, а не противно на общоприетите схващания, че човек яде само гарнитурата. Ако някой реши да пости според канона, изключвайки изцяло животинските храни, може да наблегне на спирулина и супер храни, които са богати на ценни витамини, минерали, мастни киселини и пр., за да избегне евентуални дефицити.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay