В тази сезонна версия на известното провансалско ястие тиквичките са заменени от доста по-едрата си оранжева роднина, което леко премества вкусовия профил на рататуя към сладката гама. Ястието е перфектно решение за дните, посветени на пости.
Необходими продукти за 4 порции:
4 с. л. зехтин
1 ч. ч. червен лук, нарязан на полумесеци
½ ч. ч. целина, нарязани на ситно
2 ч. ч. нарязана на кубчета тиква или сладки картофи
1 патладжан, нарязан на малки кубчета
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 червена чушка, нарязана на кубчета
2 домата, обелени и нарязани на кубчета
2 с. л. листа от босилек
1 с. л. магданоз, нарязан на ситно
1 ч. л. мащерка
сол и пипер на вкус
В загретия зехтин се слагат лукът и целината. Разбъркват се 3-4 минути на умерен огън, докато омекнат. Слагат се тиквата, патладжанът и чесънът. Разбъркват се десетина минути и се добавят чушката и доматите. Разбъркват се 3-4 мин. и се слагат подправките. Наблюдавайте внимателно продуктите по време на топлинната обработка, защото тиквата не бива да се разварява.
9 | 0 |