7 хранителни стоки, които не трябва да купувате на разпродажба

7 хранителни стоки, които не трябва да купувате на разпродажба
unsplash

Независимо дали се разхождате покрай бутик в града или витрина в супермаркет, едно е сигурно: ако има табела за разпродажба, вероятно ще се възползвате. И въпреки че няма по-добро чувство от спестяването на пари, отстъпките в супермаркетите не винаги си заслужават. 

Въпреки че спестяването на пари могат да бъдат изкушаващи, има голям шанс накрая да изхвърлите храна или по-лошо; може да се натровите. Това не означава, че не трябва да се възползвате от промоциите в магазина за хранителни стоки, но има няколко артикула, които не бива да купувате, когато са намалени.

Ето списък с хранителни стоки, които не трябва да купувате на разпродажба:

1. Натъртени плодове и зеленчуци 

През последните години "несъвършените" продукти придобиха популярност, за да развенчаят мита, че плодовете и зеленчуците трябва да изглеждат по определен начин, за да сте сигурни, че са вкусни и свежи. Все пак има разлика между ябълка с уникален външен вид и ябълка с натъртвания и дупки. Ако забележите дълбоки вдлъбнатини върху продукта, това е добра индикация, че плодът или зеленчукът са се окислили и вече не са особено свежи. Пропуснете тези артикули и вместо това изберете продукти, които са със запазен външен вид. 

2. Повредени консерви и кенчета

Повечето консервирани стоки са доста евтини, така че няма причина да купувате консерви на промоция. Но най-важната причина, поради която трябва да се въздържате да ги купувате, е, че повредените кутии позволяват на бактериите да проникнат вътре и да развалят храната, без дори да знаете.

3. Артикули с почти изтекъл срок на годност

Всеки знае, че сроковете на годност не са особено точни, но има сериозен риск при консумация на замърсена или развалена храна. Ако попаднете на щанд с храни с почти изтекъл срок на годност (които понякога супермаркетите организират, за да продадат артикули, които иначе би трябвало да бъдат изхвърлени), важно е да прецените какъв е артикулът и кога възнамерявате да го изядете, преди да купите. Най-добре да избягвате всичко, което е нетрайно.

4. Предварително нарязани продукти

Купуването на предварително нарязани продукти може да бъде изключително удобно, но не винаги е най-добрата идея. Всъщност получавате много по-малко за парите си и има голям шанс храната да е заразена с бактерии. Може да е изкушаващо да се възползвате от предварително нарязаните продукти на промоция, но има вероятност качеството да не е на ниво. 

5. Насипни подправки

Не бива да купувате подправки в големи количества, тъй като те изветряват за около 6 месеца. Да, ще ви излезе доста по-евтино, но не си струва, защото в крайна  сметка ще трябва да ги изхвърлите.

6. Продукти, които не можете да съхранявате правилно

Не купувайте хранителни продукти, освен ако не знаете, че имате място да ги съхранявате. Лесно е да се запасите с нещата, които обичате, особено когато ги забележите на намалена цена, но ако нямате място в хладилника или килера, вероятно ще се развалят и ще трябва да ги изхвърлите. 

7. Предварително опаковани ястия

Най-големият недостатък на тези удобни ястия е, че те обикновено са пълни с натрий и мазнини и никога няма да бъдат толкова питателни, колкото това, което приготвяте у дома. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay