Вече трета седмица ви разхождаме виртуално из земното кълбо с цел да изследваме отблизо кулинарните забележителности на различните страни. Този път се пренасяме на "своя" територия, а именно - Балканския полуостров. Първата ни спирка е Албания, а първото ястие за седмицата - традиционен за този регион кускус със спанак и яйца.
Необходими са ви:
3 яйца
1 ч.ч. кускус
1 червена чушка
1 глава червен лук
200 г спанак
5 стръка пресен лук
4 моркова
1 к.ч. стафиди
2 доматa
1 с.л. зехтин
250 мл вода
Начин на приготвяне:
Загрейте предварително фурната на 180 градуса. Измийте и нарежете всички зеленчуци без спанака.
В тиган сложете червената чушка, зеления лук и морковите. Сотирайте 4-5 минути, като разбърквате често.
През това време кипнете водата в тенджерка. Добавете кускуса, махнете от котлона, похлупете и оставете така 5 минути.
Добавете стафидите, червения лук и доматите в тигана и сотирайте 2-3 минути.
В средна тенджера сложете малко вода и добавете спанака. Кипнете.
В квадратна тавичка разпределете равномерно кускуса. Смесете спанака със зеленчуковата смес и разпределете върху кускуса.
Отгоре чукнете 3 яйца и запечете ястието за десетина минути или до готовност на яйцата.
Още вкусни предложения с балкански корени може да откриете в Kulinar.bg.
1 | 1 |