Кускус с осем зеленчука

Мароканска рецепта с добавка

Кускус с осем зеленчука

Всъщност оригиналната мароканска рецепта е със седем зеленчука и включва ряпа, зеле и тиква, така че настоящият сезон е доста неподходящ за приготвянето ѝ. А и комбинацията, която ви предлагаме, със сигурност е по-близка до българския вкус. Това ястие не е голямо предизвикателство и по-скоро принадлежи към традиционната кухня.

Необходими продукти за 4 порции:
1 ч.ч. кускус
1 ч.ч. вряща вода
1 с.л. зехтин или масло

за зеленчуците:
1 глава лук, нарязана на ситно
1 пръчица канела
1 патладжан, нарязан на кубчета
300 г пресни картофи, нарязани на кубчета
300 г зелен фасул
1 морков, нарязан на кръгчета
3 с.л. лют сос или 1 нарязана люта чушка
1 ч.ч. сварен нахут
1 тиквичка, нарязана на кубчета
200 гр домати, нарязани на резенчета или чери домати
сол, пипер, магданоз и кориандър на вкус

Начин на приготвяне:
Кускусът се залива с врящата вода. Добавя се зехтинът, разбърква се и се покрива плътно с капак за 15 мин.

В сгорещеното олио се слагат лукът и канелата. Разбъркват се, докато леко се зачервят. Добавят се патладжанът, картофите, зеленият фасул и морковът. Посоляват се и се задушават за 10-15 мин на слаб огън.

Добавят се лютият сос, нахутът и тиквичката и след 10 мин се слагат доматите. След още 3 мин ястието се подправя с магданоза и кориандъра. Зеленчуците се сервират върху кускуса. А кускусът се сервира върху масата!

сп. Меню

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay