Галет с домати

Галет с домати

Докато сме на теми домати, ще ви пренесем във Франция с този вкусен галет с домати и подправки. Неговият богат вкус и силен аромат го превръщат в перфектното предястие за лятото.

Необходими продукти:

За кората

1 1/2 ч.ч. брашно

Сол

1 ч.л. сушен риган

1 ч.л. захар

1/2 ч.ч. масло, студено, нарязано на малки парчета

4 с.л. ледена вода

1 1/2 ч.ч. ябълков оцет

1 голямо яйце, леко разбито

За пълнежа

220 г домати, тънко нарязани

Сол

1 с.л. зехтин

2 скилидки чесън, нарязани на ситно

2 ч.л. свежи листа от мащерка

1/3 ч.ч. рикота, за предпочитане пълномаслена

Прясно нарязан босилек, за сервиране

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете брашното, солта, ригана и захарта. Добавете студеното, но меко масло и разбъркайте с ръцете си брашното, докато маслото стане колкото грахово зърно. Добавете ледена вода и оцет и разбъркайте, за да се смесят. Добавете още вода, по 1 с.л., докато тестото се събере на топка, когато го стиснете в дланта на ръката си. Сместа трябва да е влажна, но не мокра и лепкава. Поставете в купа и покрийте с найлоново фолио. Охладете тестото за най-малко 2 часа.

Подредете доматите върху покрита с хартиена кърпа тава за печене. Поръсете обилно със сол и оставете да престоят 10 минути. Подсушете с кухненска хартия, доколкото можете. В голяма купа внимателно разбъркайте доматите с олиото, чесъна и мащерката. Подправете със сол и черен пипер.

Загрейте фурната до 220 градуса. Оставете тестото да престои на стайна температура за 5 до 10 минути. Върху леко набрашнена повърхност разточете тестото на кръг от 30 см и го прехвърлете върху голям лист за печене. Разпределете рикота върху тестото, оставяйки граница от 2 см около краищата. Отгоре разпределете сместа с доматите, като не забравяйте да поставите резен чесън. Сгънете краищата на тестото върху доматите, припокривайки, ако е необходимо, намажете краищата с разбито яйце и поръсете с едра морска сол. Охладете, докато тестото се стегне за около 15 минути.

Изпечете галета, докато коричката стане златиста за 25 до 30 минути. Оставете леко да се охлади. Отгоре намажете с босилек точно преди сервиране.

Приятен апетит!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay