Гъбата кордицепс няма да ви превърне в зомби, а ще ви отърве от стреса

Гъбата кордицепс няма да ви превърне в зомби, а ще ви отърве от стреса

Ако сте гледали "The Last of Us", гледката на хранителни добавки с кордицепс в магазина за здравословни храни може да ви накара да изпаднете в ужас. В постапокалиптичната вселена на сериала и видеоигрите заразяването с мутиралата гъба кордицепс е най-голямата заплаха за оцеляването и причината за пандемия. Ако случайно бъдете ухапан от някой, който вече е бил заразен или вдишате спорите му, гъбата ще превземе мозъка ви.

Гъбата кордицепс няма да ви превърне в зомби, а ще ви отърве от стреса

Но колкото и опасна да е тя в сериала и играта, в действителност кордицепсът няма да ви превърне в чудовище. Въпреки че гъбата кордицепс съществува, мутиралата версия в шоуто се основава на специфичен вид, наречен ophiocordyceps unilateralis. Той заразява насекоми по начин, подобен на изобразения в продукцията, превземайки тялото на домакина, но при хората това в момента е биологично невъзможно. Междувременно добавките с кордицепс, които съществуват дълго преди появата на играта, вместо това се добиват от отгледан в търговската мрежа cordyceps militaris и не водят до никакъв вид контрол на мозъка или зомбификация. Но какво точно прави кордицепсът в добавката?

Научете за ползите и опасностите от кордицепса в реалния живот и какво трябва да знаете, преди да вземете добавка с кордицепс:

Какво е кордицепс?

В екологичния контекст кордицепсът често се нарича "гъбата-зомби-мравка" поради паразитните му ефекти върху мравките, но в областта на здравето и уелнеса се смята за медицинска гъба.

Въпреки че обикновените манатарки и шийтаке се консумират заради техния вкус, хората не се обръщат точно към кордицепса, когато правят ризото с гъби, защото неговите забележителни свойства не са свързани с вкуса. Подобно на ашваганда, женшен и лъвска грива, кордицепсът е адаптоген, растение, за което се смята, че естествено помага на тялото ви да се адаптира към стреса или по-точно, регулира естествената реакция на тялото ви към стрес.

Гъбата кордицепс няма да ви превърне в зомби, а ще ви отърве от стреса

Има най-малко 750 различни вида кордицепс, но учените са идентифицирали само 35, които са били използвани в медицината или съдържат потенциални ползи за здравето. И само две се продават в търговската мрежа: cordyceps sinesis и cordyceps militaris.

Както cordyceps sinesis, така и cordyceps militaris са оранжеви, с дълги дръжки и свързани с адаптогенни ефекти. Тъй като cordyceps sinesis расте предимно в Тибет и Китай и не може да се култивира в голям мащаб, почти невъзможно е да излезе извън Азия и е скъпо, дори ако по някакъв начин успеете да се доберете.

Какви са ползите?

Кафето от гъби може да се е появило сравнително наскоро, но кордицепсът е основен продукт в китайската медицина от стотици години. Гъбата отдавна се използва за поддържане на здравето на бъбреците и сърцето, а изследванията я свързват и с ползи против стареене като повишена енергия и подобрена памет.

Кордицепсът е с високо съдържание на аденозин и съдържа биоактивно съединение, известно като кордицепин. Тези две съединения разширяват кръвоносните съдове, така че кръвта да може правилно да тече през коронарните артерии. Това стабилизира сърдечната честота, понижава кръвното налягане и подобрява цялостното сърдечно здраве. Изследване, публикувано през 2020 г., показва, че кордицепинът предлага защита срещу възпаление, причинено от състояния като остро белодробно увреждане, астма, ревматоиден артрит, болест на Паркинсон, хепатит, атеросклероза и екзема.

Няколко проучвания също така сочат, че кордицепсът може да има ползи при изпълнението на упражнения и показва потенциал за подпомагане на регулирането на кръвната захар и забавяне на растежа на ракови клетки.

Повечето проучвания за неговите адаптогенни ефекти са направени върху животни, а тези, направени върху хора, обикновено включват други видове растения и/или гъби, което затруднява определянето на индивидуалните ползи от гъбите кордицепс. За да разберем правилно ефектите от тази гъба, се нуждаем от повече изследвания, които измерват ползите за здравето при хората.

Кордицепсът може да е ядлива гъба, но не очаквайте да я намерите в близкия супермаркет. Въпреки че можете да закупите кордицепс цял, той обикновено се продава дехидратиран. Имайте предвид, че той трябва да бъде сготвен, за да бъдат безопасни за консумация. Най-често разпространеният метод е да ги рехидратирате във вряща вода и да ги превърнете в чай. Само имайте предвид, че вкусът не е нищо особено с леко сладък послевкус.

Гъбата кордицепс няма да ви превърне в зомби, а ще ви отърве от стреса

Най-вероятно е да намерите кордицепс под формата на добавка, независимо дали е под формата на капсула, течен екстракт или концентриран прах. Има също така много смеси за напитки с ароматизирани гъби, предтренировъчни и протеинови прахове, които съдържат кордицепс като една от съставките.

Крие ли рискове?

Няма да се превърнете в зомби, но ако ядете или приемате добавки, съдържащи кордицепс, гъбата може потенциално да причини стомашно-чревен дистрес. Не е известно, че кордицепсът е токсичен дори след прекомерна консумация, но дългосрочните ефекти не са подробно проучени.

Добавките могат да бъдат рискови като цяло, тъй като до голяма степен са нерегулирани. Не забравяйте, че никоя добавка не е заместител на медицинските грижи и те също могат да взаимодействат с други лекарства или състояния, така че е най-добре първо да се консултирате с вашия лекар, преди да опитате добавка.

Едно нещо, което "The Last of Us" предава правилно е, че е възможно брашното да бъде замърсено с гъбички – но не до такава степен, че да започне пандемия и това не е нещо, за което трябва да се тревожите. Като за начало, не гъбичките разболяват хората, а по-скоро микотоксините, които могат да произведат. Живите гъби, включително кордицепсът, също не издържат на температури над 170 градуса, което означава, че докато готвите брашното или суровия кордицепс, преди да го изядете, не е нужно да се притеснявате, че ще ви навреди.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay