За какво е полезна райската ябълка?

За какво е полезна райската ябълка?
Canva

Райската ябълка, известна още като китайски пъпеш, е сладък и сочен плод, който предлага няколко ползи за здравето поради хранителния си профил. Ето някои от предимствата на райската ябълка:

Високо съдържание на витамини и минерали: Райската ябълка е богата на витамини А, С и Е, както и на минерали като калий, мед и манган. Тези хранителни вещества допринасят за здравословната функция на очите, кожата, имунната система и нервната система.

Отличен източник на фибри: Този плод е с високо съдържание на диетични фибри, които подпомагат храносмилането, помагат за регулиране на нивата на кръвната захар и насърчават усещането за ситост, което може да помогне при управлението на теглото.

Поддържа сърдечно-съдовото здраве: Райската ябълка съдържа антиоксиданти, като каротеноиди и полифеноли, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и да предпазят LDL холестерола от окисляване, като по този начин поддържат здравето на сърцето.

Регулиране на кръвното налягане: Високото съдържание на калий в райската ябълка може да помогне за контролиране на кръвното налягане чрез отпускане на кръвоносните съдове и намаляване на напрежението върху артериалните стени.

Подобрява здравето на храносмилателната система: Фибрите в райската ябълка могат да подпомогнат храносмилането, като увеличат движенията на червата и предотвратят запек.

Може да подпомогне здравето на очите: Витамините А и С в райската ябълка могат да помогнат за защитата на очите от увреждане и да намалят риска от развитие на катаракта и други очни заболявания.

Поддържа здравето на кожата: Витамините А и С в райската ябълка играят решаваща роля за поддържането на здрава кожа, като стимулират производството на колаген и предпазват клетките от увреждане, причинено от свободните радикали.

Може да подпомогне загубата на тегло: Поради високото си съдържание на фибри и ниското съдържание на калории, райската ябълка може да ви помогне да се почувствате сити, намалявайки желанието за преяждане. Освен това, способността му да регулира нивата на кръвната захар може да предотврати внезапни пристъпи на глад.

Противовъзпалителни свойства: Антиоксидантите в райската ябълка, заедно с нейните противовъзпалителни съединения, могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото, което е свързано с хронични заболявания като артрит, сърдечни заболявания и диабет.

Здрави кости: Калият и манганът в райската ябълка допринасят за здравето на костите, докато витамин К подпомага съсирването на кръвта и е важно за поддържането на здрави кости.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay