Pissaladière е провансалската версия на пицата и само в изключително редки случаи се приготвя с домати. Освен това се отличава от италианската класика и заради по-дебелото тесто.
Необходими продукти за 6 порции:
за тестото:
400 г брашно
15 г мая за хляб
200 мл вода
1 ч. л. сол
за пълнежа:
4 с. л. зехтин
1 кг лук, нарязан на полумесеци
3 скилидки чесън, ситно нарязани
12 филенца аншоа в зехтин
1 ч. ч. ароматни натурални маслини
1 стрък мащерка
1 малък дафинов лист
1 с. л. каперси
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява и се разбърква със солта, в центъра му се прави кладенче и в него се изсипва маята, разтворена във водата. Тестото се меси върху леко набрашнена повърхност, като с едната ръка се придържа в единия край, а с другата леко се разтегля напред.
Сгъва се обратно на топка, прави се четвърт завъртане и отново се разтегля. Така тестото се меси около 4-5 мин., докато стане гладко и еластично. Оформя се на топка. Слага се в намаслена купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса за 60 - 90 мин. или докато си удвои обема.
Зехтинът се загрява на умерен огън. Добавят се лукът, чесънът, мащерката и дафиновият лист и се разбъркват 10 - 15 мин., докато леко се карамелизират. Каперсите се нарязват на ситно и се прибавят към сместа.
Втасалото тесто се разточва на лист с дебелина 3 мм. Слага се в тавичка и се оформя борд. Сместа се изсипва върху тестото.
Филетата аншоа и маслините се подреждат върху лука.
Изпича се във фурна, загрята на 220° С за 15 мин. Писаладиер се поднася топла или студена.
4 | 1 |