Знаете ли какво е Писаладиер?

Вкусна пица, но по френски

Знаете ли какво е Писаладиер?

Pissaladière е провансалската версия на пицата и само в изключително редки случаи се приготвя с домати. Освен това се отличава от италианската класика и заради по-дебелото тесто.

Необходими продукти за 6 порции:
за тестото:
400 г брашно
15 г мая за хляб
200 мл вода
1 ч. л. сол

за пълнежа:
4 с. л. зехтин
1 кг лук, нарязан на полумесеци
3 скилидки чесън, ситно нарязани
12 филенца аншоа в зехтин
1 ч. ч. ароматни натурални маслини
1 стрък мащерка
1 малък дафинов лист
1 с. л. каперси
сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява и се разбърква със солта, в центъра му се прави кладенче и в него се изсипва маята, разтворена във водата. Тестото се меси върху леко набрашнена повърхност, като с едната ръка се придържа в единия край, а с другата леко се разтегля напред.

Сгъва се обратно на топка, прави се четвърт завъртане и отново се разтегля. Така тестото се меси около 4-5 мин., докато стане гладко и еластично. Оформя се на топка. Слага се в намаслена купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса за 60 - 90 мин. или докато си удвои обема.

Зехтинът се загрява на умерен огън. Добавят се лукът, чесънът, мащерката и дафиновият лист и се разбъркват 10 - 15 мин., докато леко се карамелизират. Каперсите се нарязват на ситно и се прибавят към сместа.

Втасалото тесто се разточва на лист с дебелина 3 мм. Слага се в тавичка и се оформя борд. Сместа се изсипва върху тестото.

Филетата аншоа и маслините се подреждат върху лука.

Изпича се във фурна, загрята на 220° С за 15 мин. Писаладиер се поднася топла или студена.

сп. Меню

4 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



18
Не е посочен 18.05.2012|11:40
Нека нека - повече да има за хапване! Аз обичам тестото :)))
17
Не е посочен 18.05.2012|11:38
Всичкото хубаво, само чесънът нещо не ми допада като идея..
16
Не е посочен 18.05.2012|11:37
Ох, не знам какво е това чудо, ама изглежда направо потресаващо вкусно!
15
Не е посочен 18.05.2012|09:40
с аншоа - не, мерси
14
Не е посочен 18.05.2012|09:40
заради калориите ли?:)
13
Не е посочен 18.05.2012|09:23
ще пропусна
12
Не е посочен 18.05.2012|08:44
Ххаахахах е какво й има на рибата :)
11
Не е посочен 17.05.2012|19:07
и аз съм гладна ...
10
Не е посочен 17.05.2012|19:06
доста вкусно ми се вижда
9
Не е посочен 17.05.2012|18:48
8
Не е посочен 17.05.2012|18:48
тъкмо както съм гладна .....
7
Не е посочен 17.05.2012|16:23
много вкусно ми звучи
6
Не е посочен 17.05.2012|16:13
ах как ми се хапва сега нещо такова
5
Не е посочен 17.05.2012|15:40
ама изобщо не прилича на пица...Не ми допада пълнежа!Ако беше само лук,си става лучник и гарантирам,че е страшно вкусен,но с другите смърдоляци-Не
4
Не е посочен 17.05.2012|15:35
Как ще смърдиш след като хапнеш едно парче от това не е истина просто!
3
Не е посочен 17.05.2012|14:14
Според мен не е точно пица, то даже на картинката не изглежда като пица
2
Не е посочен 17.05.2012|13:43
не знам,но като прочетох научих
1
Не е посочен 17.05.2012|13:32
аз обичам тънките пици,това ми е като питка
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay