Кое е първо - яйцето или пълнежът?

Три бързи, лесни, вкусни рецепти за "пълнени яйца"

Кое е първо - яйцето или пълнежът?

Първо е яйцето, разбира се - този въпрос поне не е философски сложен. Но и сега не е моментът да умуваме за кокошките, яйцата, хората и маймуните. Време е да запретнем ръкави и да се ориентираме към подготовка на великденската трапеза. А яйцата са главните герои в този вкусен филм. С различни хореографии: боядисани, в зелената салата, пълнени.

Ако ви е омръзнала сместа, която прилагате към последните всяка година, ето ви цели три нови рецепти. С бекон и сирене Чедър; със спанак; дижонска горчица.

Както се разбрахме обаче, яйцата са първи. Едва ли има нужда да ви учим как да си ги сварите, но за всеки случай: слагаме яйцата в тенджера, заливаме ги със студена вода. След като тя заври, нямаляваме огъня и варим още 7-8 минути. За да не се напукат яйцата, не трябва да се слагат от хладилника - направо на печката. Може да се добави и малко сол във водата. Тези трикове е полезно да се знаят, особено по Великден - все пак искаме да ни се получат достатъчно здрави яйца за боядисване, нали?

Самото "шарене" ви оставяме да си го направите по предпочитаната от вашето семейство технология. Но ако искате да ги изненадате с нов вкус на другите, пълнените яйца, ето нашите предложения:

1. С бекон и сирене Чедър
1/2 ч.ч. майонеза
4 резена бекон
2 с.л. ситно настъргано сирене Чедър
1 с.л. горчица
Тук сме представили необходимите количества за приготвянето на пълнеж, достатъчен за 12 яйца. Докато ги варите, пригответе бекона на умерен огън, така че да придобие златист цвят. Когато охладите, обелите и разполовите яйцата, отделете жълтъците в купа. Разбъркайте ги добре с майонезата, нарязания бекон и сиренето. Добавете горчицата. Напълнете белтъците с получената смес и ги оставете в хладилника до момента на сервиране.

2. Със спанак 
1/4 ч.ч. майонеза
2 с.л. оцет
2 с.л. размекнато масло или маргарин
1 с.л. захар
1/2 ч.л. пипер
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.ч. размразен, изцеден и нарязан спанак
4 резена бекон, приготвени както описахме преди малко
Намачкайте жълтъците на яйцата в купа. Разбъркайте с майонезата, оцета, маслото, захарта, пипера и солта. Добавете спанака, разбъркайте отново, след това е ред на бекона. Напълнете белтъчените половинки и ги поднесете веднага.

3. С дижонска горчица
4 с.л. майонеза
3 ч.л. дижонска горчица
2 стръка зелен лук, съвсем дребно нарязан (дръжте зелената и бялата част отделени една от друга)
няколко листа ситно нарязан магданоз, по желание
прясно смлян черен пипер
сол на вкус
червен пипер, по желание
Към намачканите жълтъци добавете майонезата и дижонската горчица и бъркайте до получаване на желаната консистенция. Добавете бялата част от лука и повечето магданоз. Опитайте, за да прецените колко сол и пипер са ви нужни. Напълнете "лодките" от белтъци и поръсете отгоре със зелената част от лука, останалия магданоз, по желание може и пипер. 

7 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 17.04.2012|15:37
Ето как ще оползотворя яйцата. :)
2
Не е посочен 17.04.2012|11:41
вкусничко!
1
Не е посочен 17.04.2012|10:10
вкусотия!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay