Рецептата за пиле със зеленчуци по китайски може да включва различни съставки и методи на приготвяне в зависимост от предпочитанията. Ето една базова рецепта за китайско пиле със зеленчуци:
Необходими продукти:
- 500 г пилешки гърди или обезкостен бут, нарязано на тънки ленти или кубчета
- 3 супени лъжици соев сос
- 1 супена лъжица оризов оцет
- 1 супена лъжица захар
- 1 чаена лъжичка кафява захар
- 1 супена лъжица сок от краставица
- 2 супени лъжици олио за готвене (слънчогледово или сусамово олио)
- 2 скилидки чесън, нарязани на тънки ленти
- 1 чаена лъжичка прясно настърган джинджифил
- 1 глава китайско зеле, нарязано на ленти
- 1 глава моркови, нарязана на тънки ленти
- 1 глава червена чушка, нарязана на ивици
- 1 праз, нарязан на тънки и дълги ивици
- Сол на вкус
- Сусамово семе за поръсване (по избор)
Начин на приготвяне:
- В голяма тиган или уок загрейте олиото на средно висока температура. Добавете пилето и го пържете, докато стане златисто от всички страни. Добавете чесъна и джинджифила, и продължете да готвите за още 1-2 минути. Вмесете китайското зеле, морковите, червената чушка и праза. Продължете с готвенето, разбърквайки редовно. В малка купа смесете соевия сос, оризовия оцет, кафявата захар и краставичния сок. Добавете тази смес към пилето и зеленчуците в тигана. Разбъркайте добре и оставете да ври на слаб огън за около 5-7 минути или докато пилето е напълно приготвено, а зеленчуците са омекнали, но все още леко хрупкави.
-
Опитайте и добавете сол, ако е необходимо.
-
Поднесете на топло, поръсено с прясно настърган сусам и декорирано с прясно нарязано зеленчуково мляко, ако желаете.
0 | 0 |